VERDENSCUP-START I MIAMI

VERDENSCUP: Maria Mollestad og Sebastian Wang-Hansen er to av ialt ni norske seilere som stiller til start i verdenscupen i Miami.

Et første skritt mot nytt OL

Flere av de norske seilerne har ikke vært i båten siden OL i Rio de Janeiro. I Miami får de en første føling med hvor de står.

Publisert Sist oppdatert

Et OL kan ta pusten fra noen og enhver – så også for de norske seilerne som deltok der, men også for de som ikke ble tatt ut. Flere av dem har knapt vært på vannet siden i høst – eller har hatt en treningsmengde langt under det normale.

Unntaket er trolig brettseilerne Sebastian Wang-Hansen og Maria Mollestad fra KNS, som har trent hardt på Olympiatoppen i høst og gjennomførte en lang treningsøkt på Kanariøyene før jul.

Viktig gjennomkjøring

– Det viktigste blir å få en gjennomkjøring før resten av sesongen starter, sier Finnjolle-seileren Anders Pedersen fra Drøbaksund, som har EM og VM som sesongens store mål.

Han har nesten ikke vært i båten siden OL.

Han har dog som ambisjon å ta seg til medaljefinalen, som finner sted natt til mandag 30. januar. 10 dager med trening i Miami før verdenscup-åpningen håper har gitt ham det nødvendige utbyttet og båtfølelsen til å klare det.

I Finnjolle-klassen stiller det 26 seilere til start.

[Artikkelen fortsetter etter videoen]

Ikke noe resultatmål

Heller ikke Marie Rønningen og Helene Næss fra Tønsberg i 49er FX har store resultatambisjoner.

– Vi vil først og fremst fokusere på de elementene vi ønsker å utvikle, men vi vil selvfølgelig gjøre så godt vi kan og det er fint å være tilbake i båten igjen. Men noe spesifikt regattamål har vi egentlig ikke. Medaljefinalen er dog et siktemål, sier Helene.

Og med 16 båter til start bør det kunne være innen rekkevidde.

[Artikkelen fortsetter etter videoen]

Nummer tre i oppvarming

Det samme bør kunne sies om Norges andre lag i 49er FX, de norske OL-seilerne fra KNS, Maia og Ragna Agerup. De bør også kunne nå medaljefinalen. De studerer for tiden i USA, og varmet opp før verdenscupen med Miami Skiff Midwinter Regatta der det deltok 10 lag, deriblant OL-vinnerne Martine Grael og Kahena Kunze fra Brasil.

Brasilianerne bekreftet at de fortsatt er enere og vant, men Ragna og Maia viste at de heller ikke har glemt gamle kunster og ble nummer tre.

– Martine Grael og Kahena Kunze deltar også i verdenscupen, og det blir spennende å se hvor vi står i forhold til dem, sier Helene Næss.

[Artikkelen fortsetter etter videoen av Ragna og Maia Agerup]

Første verdenscup med ny sportssjef

Verdenscupen i Miami blir den første store regattaen for den nye sportssjefen, Rigo de Nijs. Han har vært i Miami mens de norske seilerne har forberedt seg den siste uken, men har har nå reist hjem. Igjen som norske trenere i under regattaen i Miami er Peer Moberg, Jacob Haug og Anton Garotte.

De kan berette om en variert treningsperiode med alt fra hetebølge og lite vind til ganske friske forhold.

Etter Miami vil den nye sportssjefen og de tre trenerne sette seg sammen for å plukke ut de seilerne som senere i år skal utgjøre det norske landslaget, og slik sett vil trolig resultatene i Miami ikke være helt uten betydning.

Pekte på Maria Mollestad med pisotol

For Maria Mollestad og Sebastian Wang-Hansen bød treningsdagene før verdenscup-starten også på en opplevelse de sent vil glemme. Den skjedde en dag de kom tilbake til huset de bodde i.

Maria forteller:

– Da vi kom hjem fra seiling  var porten foran huset låst og vi hadde ikke nøkkel. Så vi bare klatret over porten og låste oss inn i huset. Det viste seg at noen naboer trodde vi hadde brudt oss inn og ringte politiet. Vi spiste lunsj og slappet av på sofaen da det plutselig stod en politimann og siktet på meg med pistol og sa at jeg måtte komme ut av huset. Jeg fikk litt panikk men jeg hadde heldigvis vett nok til å gå ut til ham. Sebastian måtte også komme ut.

Hun forteller at da de kom ut, var huset omringet av åtte politimenn.

– Vi innrømmet jo med en gang at vi hadde hoppet over porten fordi vi hadde blitt låst ute. Han vi leier huset av, måtte komme og bekrefte at vi faktisk leier og ikke hadde brutt oss inn, og da løste det seg jo.

– Men vi har i hvert fall lært at man ikke hopper over porten til sitt eget hus i USA, for ifølge politiet er det en god måte å bli skutt på her nede, sier Maria Mollestad.

Du kan for øvrig lese et stort intervju med Maria Mollestad og Sebastian Wang-Hansen i årets første utgave av Seilas/SEILmagasinet som kommer i februar.

De norske deltagerne i Miami

  • Anders Pedersen, Drøbaksund - Finnjolle (26 deltagere)
  • Mathias Mollatt, Moss - Laser Standard (59 deltagere)
  • Hermann Tomasgaard, KNS - Laser Standard (59 deltagere)
  • Sebastian Wang-Hansen, KNS - RS:X (39 deltagere)
  • Maria Mollestad, KNS - RS:X (33 deltagere)
  • Helene Næss/Marie Rønningen, Tønsberg - 49er FX (16 deltagere)
  • Ragna og Maia Agerup, KNS - 49er FX (16 deltagere)