SPØRSMÅL: Mikkel Thommessen styrte showet og briljerte med sin kunnskap.

Seilhistorie dokumentert i Vollen

Medaljevinnere fra OL fortalte om sine prestasjoner under OL i Oslofjordmuseet.

Publisert Sist oppdatert

Norge har høstet inn en rekke medaljer under OL, og mange av disse er fra seiling. SEILmagasinet og Oslofjordmuseet hadde invitert medaljevinnere, og et flertall av dem kunne stille. Fraværende av OL-vinnere fra nyere tid var Ole Petter Pollen og Erik Bjørkum som tok sølv i FD i 1988, Peer Moberg som tok bronse i Laser i 1996 og Line Flem Høst som tok bronse i ILCA i sommer.

PRESIDENT: Lederen for Norges Seilforbund, Guro Steine, åpnet showet.
HUKOMMELSE: Peder Lunde jr og Bjørn Bergvall har gode minner fra OL i 1960.

.

Unge i 1960

– Vi var litt lette for FD-jolla, men tok på oss skigensere når det blåste mye. Det ga oss ti kilo ekstra hver, avslørte Peder Lunde under seansen på Oslofjordmuseet. Bjørn Bergvall og Peder Lunde pepret løs med humoristiske historier fra oppkjøringen og seilingen i Napoli i 1960 hvor de tok OL-gull. Lunde var bare 18 år, mens Bergvall var 21.

– Vi kjørte til seilasene i en en gammel bil vi hadde fått låne av Bjørns svoger og slo opp et telt på stranden. Vi ble inviterte til en fin middag i Cannes. Verten var  hyggelig og bad privatsjåføren å kjøre oss tilbake. Vi måpte da han rygget ut en hvit Rolls Royce. Vi hadde jo litt trøbbel da han spurte om hvilket hotel vi bodde på for vi bodde jo bare i et telt på stranda. 

– Det gjalt å psyke ut danskene, ler de. Vi startet allerede til frokosten med å dytte borti tallerkenen, ler de. Vi lå godt an og da vi ble slept ut til regattabanen øvde orkesteret på det danske marineskipet på "Ja.vi elsker". Det psyket dem ut enda mer. Under seilasen så slo vi minst førti ganger. Danskene la inn protest og mente vi hadde presset dem langt så bak vi kunne for å erobre seieren, men protesten ble ikke tatt til følge.

– Vi seilte en Flying Dutchman. Den var for tung i forhold til reglene, så vi fikk stilt til vår disposisjon en kliss ny båt fra Alpha-fabrikken. Den var åpen bak, så det ble også lagt inn protest mot at det ikke ville være noen luftmotstand i vår båt. Vi vant som kjent og da vi skulle hjem tok vi den nye båten på hengeren og lot den gamle båten ligge. Da vi kom hjem kom det noen purringer på innbetaling, men de ble raskt glemt når fabrikken fikk store oppdrag på mange nye båter takket være vår OL-seier. De fikk også Italias mest prestisjetunge næringslivspris etter at vi tok gull. Så vi synes jo etterhvert at vi hadde gjort oss fortjente til båten, ler de.

Enormt press

Linda Cerup-Simonsen, den gang Linda Andersen ble første kvinne som tok OL-gull for Norge i 1992. Det gjorde hun i E-jolle. Hun var egentlig ikke tatt ut til OL. Seilforbundet hadde valgt en annen seiler, men den Olympiske Komité gikk for Linda, og overkjørte NSF.

– Vi var mange gode seilere den gang, og onsdagsregattaene i Tønsberg var som et norgesmesterskap, erindrer Cerup-Simonsen. Hun følte et enormt press, men klarte å innfri. Mens Lunde og Bergvall gjorde alt for å ødelegge for sin eneste utfordrer i siste seilas, så valgte Linda å seile sitt eget løp, og det fungerte også.

–Jeg tenkte ikke så mye på det da, men jeg ble overrasket over at jeg var den første kvinnen i historien som tok OL-gull for Norge i et sommer-OL. Jeg tenkte kanskje at det hadde Grethe Waitz eller Ingrid Kristiansen eller noen gjort før meg. Trine Lise Hattestad var jo forhåndsfavoritt til å ta gull det året, men det gikk ikke. I stedet var det meg som fikk gullet. Det er jeg godt fornøyd med og det har på en måte alltid vært med meg siden gjennom livet. Og en del av det som har definert hvem jeg er, sier hun.

FØRST: Linda Cerup-Simonsen bel den første norske kvinnen med gull i sommer-OL.
BEST: Hadde Solingen blitt arrangert på tradisjonelt vis i 2000 ville Hermann Horn Johannessen og Espen Stokkeland kunne smykke seg med gullmedalje.
PARALYMPICS: Per Eugen Kristiansen, Marie Solberg, sammen med Alexander Wang-Hansen, som ikke var til stede, deltok i to Paralympics med Sonar. I 2012 ble det medalje.

Var best

Herman Horn Johannessen. Paul Davis og Espen Stokkeland tok bronse i Soling i Sydney i 2000. Her ble regattaen todelt med en innledende serie hvor de åtte beste lagene gikk til matchseiling. Dette gjorde seiling mer publikumsvennlig og spennende. Den norske båten vant innledende seilaser, og ville tatt OL-gull om mesterskapet hadde blitt arrangert på tidligere måte.

– Vi møtte Jesper Bank i semifinalen, og tapte mot dansken. Han gikk videre og tok OL-gull. Vi seilte mot en nederlandsk båt om tredjeplassen, og lykkes, fortalte Hermann Horn Johannessen. Hermann er nå tilbake i Soling-klassen.

PUBLIKUM: Mange hadde møtt opp til Oslofjordmuseet i Vollen for å høre på historier fra OL-medaljevinnerne i seiling.

Super favoritt

Siren Sundby var bare 18 år da hun deltok i OL i Sydney i 2000. Der seilte hun som elev. I Athen i 2004 var hun favoritt. Hun hadde vunnet alt hun kunne vinne før mesterskapet, og hadde odds på 1.

– Jeg var glad for at jeg hadde deltatt før. I 2000 sugde jeg til meg inntrykk, og husker det meste av det som skjedde rundt meg. I 2004 var det full konsentrasjon om seilingen. Jeg gikk inn i bobla og husker ingenting av alt det som skjedde rundt, forteller OL-mesteren.

– Jeg ble tatt for tjuvstart i tredje seilas, og fikk en disk på den. Det var ikke i planen. Det var bare åtte seilaser, og da hadde jeg ingen muligheter til flere dårlige seilaser. Neste seilas vant jeg, og det føltes godt, fortalte Sundby. Før siste seilas var det bare en seiler som kunne ta fra henne gullet, og da ble oppgaven å passe på henne. Mikkel Thommessen forteller at han kommenterte OL i NRK og slet med å skape begeistring da Sundby krysset mållinjen som båt nummer 12, men som en vinner i E-jolleklassen.

Bronse i Paralympics

Per Eugen Kristiansen, Marie Solberg og Alexander Wang-Hansen fikk medalje i 2012 i Sonar-klassen. Vinteren før OL tok de VM-gull etter å ha utklasset konkurrentene.

– Vi hadde båten på KNS og trente mye i Indre Oslofjord. Det gjorde oss gode i lett vind. Problemet var når det blåste, fortalte Per Eugen Kristiansen. En løsning var å øke vekten og det klarte mannskapet.

VINNERE: Siren Sundby med mikrofonen.
ILCA: Herman Tomasgaard tok medalje i 2021, og endte med en femteplass i sommer. Her sammen med Siren Sundby.

Alt å tape

Hermann Tomasgaard tok bronsemedalje i ILCA (Laser) i 2021. Tomasgaard var barnestjerna som måtte til Sverige for å konkurrere. Når han endelig var gammel nok for å konkurrere var han vokst ut av optimist-jolla. Han syns det var tøft å bli senior og møtte motstand. Han var heller ikke fornøyd med hviledagen før finaleseilasen i Tokyo.

– Jeg viste at jeg hadde alt å tape i finalen, og kunne ikke avansere. Det var covid og lockdown, så jeg ble sittende på hotellrommet å gruble, fortalte Thomasgaard. Han klaret å avslutte bra, og fikk beholde sin medaljeplass i OL.

FREMTID: Sportsjef Eirik Verås Larsen fortalte at det kommer nye gode OL-kandidater.

.