Færingferie langs fjæra
Karin Buberg og Erik Johansen har hatt den seks meter lange færingen i tre år, og mener etter 16 år med forskjellige færinger at dette er den ideelle størrelse for kystferien.
RO og SEILFERIE: Karin Buberg fra Nærsnes er foruten selv ivrig roer også primus motor for "Ta din åre fatt" og "Roknappen" til Kyslaget. Fotos: Linn K. Hansen.
Da vi møtte paret i Risør, hadde de rodd fra Tønsberg i løpet av en knapp uke.
– Båten kan både seiles og ros i litt røff sjø, slik det har vært denne sommeren. Tyve nautiske mil er en grei dagsetappe med årer, forteller Buberg, mens hun og Erik beveger årene med rolige, og kraftfulle bevegelser. Paret, som også er aktivt med i Nærsnes Kystlag, trives best med å kombinere friluftsliv, sjø og aktivitet. Å sitte stille under seil blir rett og slett for kjedelig i lengden.
– Båten har råseil, og vi seiler naturligvis når vinden er gunstig. Men i år har det vært mye sønnavind, og motvind er ikke noe for en færing. Det har derfor blitt mest roing på veien nedover Skagerrak, forteller Karin.
Nært på kystlivet
Med en slik båt blir turen i seg selv en stor opplevelse. – Vi ror ofte så nær land at vi må bære båten over fjæra enkelte steder. På denne måten kommer vi mye nærmere mennesker, dyr og kystkultur enn vi ville gjort med en større båt. Ikke minst hadde vi en flott opplevelse med flere seler ved siden av oss ved Jomfruland. Og så får vi alltid plass i havn. Folk slåss av og til nesten om å tilby oss plass, og vi får nesten alltid ligge gratis!
Misunnelse og beundring
Karin forteller at de får mange kommentarer fra folk når de kommer roende. Mange synes det både er misunnelsesverdig og beundringsverdig at de ferierer i en åpen båt med råseil og årer, og at de appåtil sover om bord under en teltduk.
– Noen sier til og med at vi er heldige, smiler paret. De tror den gammeldagse og enkle tradisjonsbåten vekker både nostalgi og tanker om et roligere ferieliv enn det mange av dagens eiere av hurtige, store båter tar seg tid til. «Skarvens» rolige og harmoniske bevegelser gjennom vannet gir nok mange en påminnelse om at ferie og sommertid kan nytes like godt i sakte fart.
– Er det en fjording??
Sprekingene fra Nærsnes nøyer seg ikke alltid med å feriere i nære farvann.
– Vi har vært på ro- og seilferie langs svenskekysten helt ned til sør for København, og også tatt med færingen til Trøndelag og feriert der. Under et besøk på svenskekysten ble de tilropt av noen som kalte «Skarven» for «sånn der vikingbåt». Den artigste kommentaren paret har fått, er likevel: «Er dette en fjording?»
Les mer om tradisjonsbåter i Seilas 8, som er i salg fra midten av oktober.