Magasinet Friluftsliv skriver om vinterpadling.
Vinter i Vollen, Asker.

Tips til en trygg vinterseiltur

Vinteren er en flott tid på sjøen. Men skal du på seiltur i vinter er det viktig å vite hvordan du skal kle deg og hvordan kulden virker på kropp og utstyr.

Publisert Sist oppdatert

VAKKERT: Slike vinterdager er det fristende å ta en tur på sjøen. Foto: Axel Nissen-Lie.

Konsekvensene av ulike grader nedkjøling er de samme uansett årstid, men marginene og risikoen for at det skal gå galt øker betraktelig om vinteren.

I novemberutgaven av magasinet Friluftsliv kan vi lese om hva man bør gjøre for at padleturen skal bli tryggest mulig i vinterværet. Disse tipsene er vel så relavante for oss som ferdes seil- og motorbåt også.

Bekledning

Kunnskap om hvordan man kler seg på vannet når det er kaldt er grunnleggende, og deltaker som luer og votter bør alltid ligger lett tilgjengelig. Om sommeren gjør det som oftest ikke noe om man bruker noen minutter på å grave frem plaggene fra stuverom eller bag, men når man allerede er kald skal det lite til før man mister følelsen i fingrene hvis det  er kaldt og blåser svakt. Relativt milde vintertemperturer på 0-5 plussgrader vil føles mye kaldere selv i meget lite vind.                                   

Utstyr

Husk at klær og utstyr kan få endret funksjonalitet når det er kaldt, og spesielt ved ising. Tauverk, blokker, reserveutstyr som vanligvis er letthåndterlig og lett tilgjengelig under  milde forhold, kan raskt fungere langt dårligere når isen fryser, i tillegg til at tyngdepunktet kan endres som følge av is. I verste fall kan man risikere å ikke få løs utstyr som ekstra årer, gummijoller eller seil hvis dette har frosset. Sørg derfor at du er inneforstått med  hvordan utstyret fungerer under de forholdene du skal ut i. Øv også på håndtere båt og utstyr med hansker eller votter. Vær ekstra nøye på å ta med nødutstyr som førstehjelpsbag og VHF /telefon. Mobiltelefon-batterier varer som kjent kortere under kalde forhold enn varme. Så sørg for å ha ladet opp hvis du ikke har strømtilførsel om bord.

Spis godt

Er du sulten blir du lettere kald, så husk at det er enda viktigere å spise fornuftig før du legger ut på tur om vinteren enn om sommeren. En termos med noe varmt å drikke bør pakkes i bagen, og nøtter, rosiner og sjokolade gir god og rask energi underveis. Dette er dessuten lett å få plass til i en jakke/bukselomme.

Hvis ulykken rammer

Skulle man være uheldig å ramle i vannet, er marginene som nevnt mye mindre enn om sommeren, og hypotermi/nedkjøling kan inntreffe relativt rask Her er noen tips til kjennetegn og tiltak som er lurt å kunne:

Hypotermi betyr nedkjøling, og innebærer at kroppstemperturen synker mer enn den bør, som regel under 35 grader. Det kan inntreffe akkutt, men også komme snikende  over flere dager under våte og kalde forhold.

Det er forskjell på mild hypotermi og de mer alvorlige variantene.

Den milde varianten  kjennetegnes av at personen  skjelver og hakker tenner, og som regel har en temperatur mellom 37 og 35 grader. Koordineringsevnen og bevegelsene reduseres, og personens dømmekraft kan være redusert. Vedkommende er som regel irritabel, men ved full bevissthet.

Moderat form for hypotermi inntreffer vanligvis når personens kroppstemperatur senkes til mellom 30 og 35 grader. Vedkommende vil kunne bli sløv, irritabel, apatisk og oppfølge seg som om han/hun er full. Merkelig oppførsel som å kle av seg  er vanlig, og pupillene reagerer tregt, men skjelvingen stopper.

Når kroppstemperaturen kryper under 30 grader begynner situasjonen å bli alvorlig. Typiske tegn er da at pulsen blir svak og kan være vanskelig å kjenne. Personen er på dette stadiet normalt bevisstløs.

Tiltak                               

Ring 113 om du har mulighet. I mellomtiden, sørg for å flytte minst mulig på personen, og ikke løfte armer og ben over hjertet. Hindre ytterligere nedkjøling ved å pakke vedkommende inn i klær, sovepose, jakke, seiltur, ryggsekk eller annet som måtte finnes tilgjenglig.

Bevisstløse personer legges i stabilt sideleie.

Gi munn-til-munn, men ikke hjertekompresjoner til personer som lider av hypotermi/alvorlig nedkjøling.

Er personen helt bevisst gi vedkommende mat og varme drikke, men aldri alkohol.

Er personen delvis bevissløs skal det ikke gis mat eller annen drikke heller.

Er du usikker på førtehjelpskunnskapene dine?

Du finner mange nyttige tips på Livredningsselskapets hjemmesider.