STRANDHOGG: Fokkeslasken har satt seg i lettbåten klar til en ekspedisjon i land.
FISKELYKKE: En gjeng med fiskelykke: Trond Fjeld fra Lambertseter som fikk overtalt den utflyttede jenta til å ta ham med tilbake til hjembygda, Stian Rognan som måtte gå til bestemor for å få vite hva "hall" betyr, Marianne Hofstra som ble fanget ...
SMÅBÅTHAVNA: Grøtavær Båtforening har lagt ut en solid flytebrygge med gjesteplasser longside på utsiden.
NÆR FORTID: Det er ikke mer enn en generasjon siden fisken var grunnlag for alt i Grøtavær. Minnene står igjen.
MÅKEFEST: Det er fest for de fjærkledde når noen gjør opp dagens fangst i fjæra.
OPTIMIST: Jostein Nygård er 3. generasjon "Aron Olsen" dagligvarer. Han har tro på Grøtaværs framtid.
FISKING: Dårlig fangst, men like blid: Fokkeslasken forsøker å lure noen av de hoppende fiskene i Tranesvågen på Andøya på kroken.
GODT: Skipper'n spiser multekrem med stort velbehag
Tove og Gisle Rostvåg har kastet loss fra Nesodden og er på seks måneders langtur langs norske kysten i en Nauticat 32. Vi vil følge hele turen på nett. Her er 15. reisebrev.
FISKEVEKTA kom til nytte: Nær 4,5 kilo multebær fikk vi med oss fra Andøya.

Skral fiskelykke, men godt med bær

Helt På Tur - 15. rapport: Fiskelykken ombord på Vagabond er like skral som før. Men multer og blåbær er også godt.

Publisert Sist oppdatert

Stort bilde: KVELD: Det er kveld og skjønnheten senker seg over Andøya.

Helt På Tur-ekspedisjonen  snirkler seg videre nordover kysten. Etter Sortland krysset vi oss nordover Gavlfjorden, men gikk øst for Andøya til Bjørnskinn. Der kastet vi anker i ei stor, grunn brukt og nøt nattesolas lysspill i horisonten.

Fisk hoppet og spratt, men lot seg ikke lure på noen krok.

Strandhogg

Før avreise måtte ekspedisjonen ta sitt obligatoriske strandhogg. Fokkeslasken mente hun luktet multebær, og tok med en plastpose. Godt var det: På myrene lyste overfloden mot oss og før vi visste ordet av det, hadde vi samlet sammen nesten 4,5 kilo smaksrike, gullgule bær.

Vi tok skatten ombord, og tråklet oss gjennom Risøysundet før Andfjorden åpnet seg og vi kunne heise seilet. Målet var Grøtavær på Grytøy.

To veier

Innseiling til Grøtavær kan skje både nordfra og sørfra. Nordfra skal man være oppmerksom på stakingen og holde god avstand til baken rett nord for selve havna. Sørfra er det enklere mellom øyene som skjermer havna mot sørøsten.

Grøtavær Båtforening har lagt ut en ganske værutsatt, men solid og stabil flytebrygge med plass til 10 - 12 gjestende båter.

Mens Grøtavær for noen ti-år siden ble omtalt som "Harstads spiskammer", har det lille samfunnet vært nær ved å visne helt hen før det nå er en viss optimisme å spore.

Leirskolen har bragt både liv og arbeidsplasser, og en planlagt bedre helårs veiforbindelse har vært med på å snu flyttestrømmen.

Yrende liv

-Det var et helt annet liv i 60-årene da jeg vokste opp, forteller Jostein Nygård som eier dagligvarebutikken Aron Olsen - grunnlagt i 1912 av Nygårds bestefar.

For en generasjon siden var det 10 båter med seks mann på hver med Grøtavær som hjemmehavn. Her var mange flittige hender beskjeftiget med å ta imot og behandle fangstene.

I dag er det rundt 100 fastboende igjen, men Nygård tror flere vi flytte tilbake når den rasfarlige veien blir utbedret.

-Det er vanskelig å bo et sted der man kan risikere å bli isolert i 40 døgn på grunn av ras, sier han.

"Hall"

Fokkeslaskens og Skipper'ns manglende fiskelykke er blitt en stående vits ombord. Det har ikke manglet på gode råd under veis, men effekten har vært minimal. Vi har prøvd søkker og svenskepilker med og uten krok, makker og agn og mange ulike måter å sette sammen snøret på. Vi har fisket høyt oppe og langt nede. På dypt og grunt vann. Ved stigende og fallende sjø. I sol og i overskyet vær. Kanskje vi like godt først som sist skulle ha fulgt rådet fra rogalendingen uten fiskelykke: "Ta med et garn eller to!"

-Det er viktig med "hall", mente den muntre gjengen som var travelt opptatt med å sløye og pakke en god fangst med sei og uer i Grøtavær.

Bestemor fortalte

Men slikt snakker man egentlig ikke høyt om, og Stian Rognan hadde store problemer med å få noen til å forklare om den positive sammenhengen mellom fiskelykke og nylig gjennomført sex:

-Læreren min ville ikke si hva "hall" var. På nettet fikk jeg bare opp bilder av masse brudekjoler. Men bestemor fortalte meg det!

Blåbær på Senja

En kort etappe bragte oss videre til Helløy, før vi kunne ankre opp ved Stonglandet helt sør på Senja og bli med vår venninne Marit E på fjelltur og få supplert multe-fangsten med noen friske blåbær....