Informasjon fra Norges Seilforbund

Paris 2024 Olympic Sailing in Marseille, France on 7 August, 2024. (Photo by World Sailing / Jean-Louis Carli)
OL-BRONSE: Line Flem Høst sørget for norsk OL-bronse, men også de øvrige norske seilerne var ikke langt unna å vinne en medalje.

Historisk og fremragende norsk OL-innsats

De norske OL-seilerne stod for den beste OL-innsatsen på lang, lang tid. Fire av seilerne klarte noe svært få norske OL-seilere har klart før dem.

AV MORTEN JENSEN • Line Flem Høsts bronsemedalje var selve prikken over i-en for en norsk OL-prestasjon som vil gå inn i OL-historien som en av de beste på regattabanen. Likevel reiste det norske laget hjem med en følelse av å ha hatt litt «stang ut». Line Flem Høst, Hermann Tomasgaard, Helene Næss, Marie Rønningen og Mina Mobekk var nemlig på nippet til å få til noe virkelig stort.

Snytt for sølv

Filmopptak har bevist at Helene og Marie ble snytt for en 2. plass da de ble disket for tjuvstart i 3. seilas. Med 2. plass i stedet for «BDF», kunne de ha ledet OL før medaljefinalen. Mina var én plass unna å nå en medaljefinale som foregikk under de forholdene hun trives aller best i. Og Hermann fikk nesten plasseringskabalen, som ville ha gitt ham bronsemedalje, til å gå opp i medaljefinalen. Bare Line lyktes å nå frem til seierspallen. De andre var så nær, så nær.

ILCA7: Hermann Thomasgaard under OL
Paris 2024 Olympic Sailing in Marseille, France on 31 July, 2024. (Photo by World Sailing / Lloyd Images)
49ERFX: Helene Næss, Marie Rønningen under OL.
IQFOIL: Mina Mobekk under OL.

Historiebøkene ender imidlertid opp med å gi Helene og Marie en 4. plass, Hermann en 5. plass og Mina en 11. plass i OL i Paris i 2024. Og det i seg selv er en av de beste prestasjonene et norsk OL-lag har stått for i moderne tid – det vil si etter 1970, da Norges Seilforbund ble stiftet. Siden den tid har Norge til nå vunnet to gull, en sølv og fire bronser.

Line, Hermann, Helene og Marie kan imidlertid slå seg på brystet og være stolte av å ha gjennomført to OL på rad der de har oppnådd ensifret resultat. Med årets OL nevnt først har Line 3. og 8. plass, Hermann 5. og 3. plass, Helene og Marie 4. og 7. plass. Noe slikt er det få andre seilere som kan vise til etter 1970.

Historiske plasseringer

Øverst på en slik liste troner Herman Horn Johannessen med tre ensifrete resultater på rad: 5. plass i 470 i 1992 og 9. og bronse i Soling i 1996 og 2000. Ole-Petter Pollen vant sølv i Flying Dutchman i 1988 og fulgte opp med 7. plass i 1992. Jorunn Horgen kom på 8. plass i 1992 og 5. plass i 1996 i brettseiling. Og endelig Siren Sundby vant gull i Europajolle i 2004 og kom på 9. plass i Yngling i 2008. 

Og nå kan altså Line, Hermann, Helene og Marie føye seg til denne eksklusive listen. Flere er det ikke.

De tre sistnevnte legger nå videre OL-ambisjoner på hylla etter årets leker, mens Line har uttalt at hun akter å satse videre i Women’s Dinghy, som ILCA 6 heter i OL-sammenheng. Men nye krefter står klare til å overta.

Klare til å overta

Pia Dahl Andersen og Nora Edland er mer enn klare til å ta opp arven etter Helene og Marie i 49er FX, mens Theodor Middelthon og Christoffer Sørlie seiler i spissen for ILCA 7-seilere som vil forsøke seg på internasjonale regattabaner i årene som kommer.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.