Informasjon fra Norsk Bavaria Klubb

Riggsjekk i øst

Helgen 3 – 5 mai bød på fantastisk sommervær. Nytt av året var at havnevesenet hadde lagt igjen en stor lekter ved Soniabryggen. Vi var litt skeptisk til om dette ville bli en utfordring for riggsjekken, men det viste seg etter hvert at lekteren var mer praktisk enn i veien.

Jan Iverin • Tradisjonen tro ble det lagt til rette med en stor lift som brakte deltakerne hele 21 meter over vannflaten. Det gjorde at alle kom helt i topp på masta og fikk tatt en skikkelig inspeksjon. Det som går igjen er sjekk av ankerlanterne, eventuelt bytte til led-pære, sjekk av vindgiver og bytte av Vindex. Noen gjorde også enkle reparasjonen av vindgiver. Det var også enkelte som hadde behov for å tre inn nye fall, det gjør jobben enklere når en står i toppen og trer samtidig som en annen trekker ut fallet nede ved dekk.

Videre nedover i masten ble det sjekket terminaler på vantene og innfesting i mast, og de som var virkelig nøye på det tok seg også tid til vask av masta og innsetting med beskyttende olje. 

Vi ser at de eldste Bavariaene begynner å få behov for å bytte ut den originale, kombinerte motorlanternen og dekkslyset fra Hella. Denne ruster i stykker innvendig. Her finnes det gode led-erstatninger som er langt mindre klumpete. Men man bør forberede seg godt for å få jobben gjort på én time. Vær klar over at også ledningene inn i masta kan ha brudd.

I fjor hadde Bavariaklubben avtalt proff riggsjekk hos Southern Cross Spars, men dette fikk vi ikke til i år. I stedet kunne vi tilby en time med Mehmet Taylan fra UK Sailmakers for en gjennomgang av rigg og dekksutstyr. Dette la han opp som en veiledningstime slik at den enkelte skipper lærer seg hva man selv bør se etter og være observant på når man eier og bruker seilbåt. Dette ble svært godt mottatt og alle hadde svært godt læringsutbytte. Undertegnede var selv med på flere sjekker, og må erkjenne at alle har et stort læringspotensial, selv etter mange år med båt. Vedlikehold blir mye enklere når man vet hvordan det skal gjøres.

Jan Trygve Olsen kom også innom med «Dilemma», som for året er utstyrt med helt ny, stående rigg og rekkevaiere. Han delte gladelig sine erfaringer fra prosessen med å bytte alle nødvendige slitedeler i riggen.

Sammen med det gode været ble det også servert «bavariapølser» og kake. Både arrangørene og de 23 deltakende båtene var svært fornøyde med helgen.

… og riggsjekk i vest

Jan Geir Rasmussen • Så var vi ferdige med nok en riggsjekk og lifthelg. Vi var heldige med været i år også, så det ble en veldig kjekk helg med mange positive tilbakemeldinger. Vi som arrangerer setter pris på det, og de som lå over både fredag og lørdag fikk to hyggelige kvelder sammen.

Klubben setter også stor pris på at vi får låne West Boats anlegg. Takk til Tor Sætre for lånet og for tilstedeværelse med hjelp og bistand. Fint at anlegget nå er tilbake som et fulltids service- og reparasjonsverksted.

Seilmaker Iversen stilte med to personer: Rigger Øystein og seilmaker Anna er et veldig godt team som ga oss topp service. Knut Hagen stilte som alltid opp, kjørte lift hele helgen og bisto mange med jobber i riggen. Veldig godt jobbet.

Sist, men ikke minst takk til Stein Løland, som tok ansvaret for å administrere det hele, fra påmelding til gjennomføring - samt med å få inn egenandeler.

.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.