Norsk seiler i Golden Globe Race
Are Wiig er klar for soloseilas rundt jorden uten moderne hjelpemidler.
HOVEDBILDE: Are Wiig fullførte OSTAR i 1988. 30 år etter stiller han til start i Golden Globe Race. Her fotografert ved målgangen i OSTAR 1988 da han seilte en Granada 31.
Are Wiig fra Røyken har planlagt flere solo jorden rundt-seilaser, så da lavbudsjett- og retroklassikeren Golden Globe Race femti år etter den ble lansert, bestemte han seg:
Dette er min sjanse. Nå er det min tur.
Verdens første soloregatta
Are Wiig tente raskt på ideen til australieneren Don McIntyre da han lanserte Golden Globe Race 2018 for noen måneder siden. Regattaen er en 50-års jubileumsregatta for Sir Robin Knox Johnston og de andre som satte avgårde på verdens første jorden rundt non stop-regatta i 1968.
Dette er ikke bare en jubileumsregatta, det er også en nostalgisk regatta der deltagerne stort sett bare får lov til å bruke de samme hjelpemidlene som Sir Robin Knox Johnston brukte i de «gode gamle dager».
Må samle regnvann
Det betyr sekstant, å samle regnvann, HF Radio, barometer til å bestemme været og ikke minst så skal båten være av det stødige slaget. Den skal være en GRP-båt på mellom 32 og 36 fot som er langkjølet og den må ha vært i produksjon før 1988 (den kan godt være nybygd, men da ikke endret i forhold til modellen fra 1988)
– Jeg liker back to basic-tankegangen hvor skikkelig sjømannskap er avgjørende, sier Are Wiig.
Han har med andre ord ikke lov til å bruke GPS, vær-routing, satelitt-telefon, iPod, Code Zero eller watermaker. Alt som ikke eksisterte for litt under 50 år siden og som var om bord i båtene som startet, er ikke lov.
Don McIntyre, som er hjernen bak regattaen, har imidlertid lempet litt på førsteutkastet til regler. Nå er det lov til å sende to satellitt-SMS hjem hver dag. Slik skal vi sofaseilere kunne følge med på racet og eventuelle sponsorer få noe tilbake for pengene de legger igjen.
Har hatt mange planer
Are Wiig har forsøkt å komme seg jorden rundt flere ganger tidligere i race som BOC og Vendee Globe. Forsøkene har hver gang strandet i mangel på sponsorer. Dette racet er langt mer overkommelig. Her er det mer evnen til å håndtere 300 døgn alene om bord i en relativt liten båt og å seile den akkurat passe fort, som gjelder. Det å komme seg til startlinjen med sparsommelige midler og en eldre cruisingbåt er overkommelig for de fleste.
– Jeg har bestemt meg for at det er nå eller aldri. 100 års jubileet rekker jeg ikke. Jeg kommer til å jakte på noen sponsorer, men det burde være overkommelig, sier Are Wiig.
Stor interesse
Etter at regattaen ble lansert har seilere fra hele verden tatt kontakt med Don McIntyre. Alt fra Vendee Globe-veteraner, Mini Transat-seilere og andre veldig erfarne seilere som få har hørt om, er interesserte. Mange har allerede startet båtjakten. Ingen har fått bekreftet plass i regattaen så langt.
Are Wiig seilte og fullførte soloseilasen OSTAR i 1988.
– McIntyre har bekreftet at jeg både har nok erfaring og at han gjerne vil at jeg skal delta, sier Wiig.
På jakt etter båt
Han har allerede sett på flere aktuelle båter, men han har ikke bestemt seg ennå. Han har tross alt litt under tre år på seg til å finne båt, teste den, utstyre den – eller mer sannsynlig; Fjerne mye elektronikk og utstyr som ikke skal være der – og seile til startlinjen.
Du kan lese et mer fyldig intervju med Are Wiig i Seilas etter sommeren, og vi kommer til å følge hans ferd mot startlinjen og jorden rundt.
Se videoen der Are Wiig annonser sin utfordring: