30. mai utdeles de første OL-billettene
Hvilke seilere får klarsignal?
30. mai tar ledelsen i Olympiatoppen ut de første OL-deltagerne. Vil det være noen seilere blant dem?
Sportssjef Jan Steven Johannessen tror ja, men han tror ikke alle seilerne som han og ansvarlig for seiling i Olympiatoppen, Hanne Haugland, har innstilt, får klarsignal. Toppidrettssjef Tore Øvrebø har det siste ordet.
– Jeg sitter med et klart inntrykk av at han ikke har til hensikt å ta ut alle seilerne 30. mai, sier Johannessen til Seilas.
De innstilte er…
Seilerne som seilforbundet har innstilt overfor Olympiatoppen til De olympiske lekene i Rio de Janeiro er disse:
- 49er FX: Ragna og Maia Agerup, KNS
- Finnjolle: Anders Pedersen, Drøbaksund
- Laser Standard: Kristian Ruth, Asker
- Laser Radial: Tiril Bue, KNS
- RS:X: Maria Aadland Mollestad, KNS
For å komme til OL må utøverne kunne dokumentere at de kan være kapable til å kunne nå medaljefinalen i OL – med andre ord kunne være blant de 10 beste, og de har tidligere i år hatt to utpekte mesterskap eller regattaer for å vise dette.
To sikre kort
Anders Pedersen og Kristian Ruth er de aller sikreste kortene. De har begge klart OL-kravet med god margin. Anders gjennom sin 5. plass i verdenscup-regattaen i Hyeres og Kristian ved sitt EM-sølv i Laser.
Jan Steven Johannessen har også tro på at tvillingene Agerup vil kunne få grønt OL-lys, men kanskje ikke 30. mai. De har allerede sendt sin 49er FX til Rio og har vært der og trent i mai.
Må vise mer
Sportssjefen tror Tiril Bue fortsatt må vise at hun kan være kapabel til å kunne nå en medaljefinale i OL, og den pågående Delta Lloyd-regattaen i Nederland vil trolig være hennes sjanse til å bevise hva hun er god for.
– Kommer hun ikke blant de 10 beste der, vil hun nok være ute av OL-diskusjonen, tror Jan Steven Johannessen.
I Delta Lloyd-regattaen deltar det 26 Laser Radial-seilere, og etter første dag ligger Bue på 4. plass.
Håp i hengende snøre
Slik Seilas tolker sportssjefen har også brettseileren Maria Aadland Mollestad ennå en mulighet til en OL-billett, og også for henne vil resultatet i Nederland være retningsgivende om det håpet skal holdes varmt eller om OL 2016 skal avskrives for henne.
11. plass blant 31 deltagere er status for Maria etter første dag, og med et slikt resultat slukkes nok lyset.
Norges fremste mannlige brettseiler, Sebastian Wang-Hansen, KNS, står ikke på Johannessen og Hauglands OL-liste, men får han en pallplass i Nederland, kan det kanskje tennes et svakt lys?
Han har i alle fall åpnet sterkt med målplasseringene 4-3-3 av 39 deltagere i Delta Lloyd.
– Dessverre ble det en tjustart i første race, men det tar vi som et tegn på at starten begynner å sitte, sier Johannessen, som følger seilerne i Nederland.
Ingen prøvekaniner
Under OL-uttagningen har det også vært snakk om en såkalt ungdomskvote, det vil si at det har vært snakk om at Olympiatoppen vil se velvillig på utøvere som har OL i 2020 som siktemål og som gjennom en deltagelse i Rio vil kunne få nyttig erfaring på veien dit.
At OL-toppen vil ha en slik vurdering, avviser imidlertid Jan Steven Johannessen.
– Er du god til å seile, takler du et OL. Det er mer skadelig enn oppbyggelig å komme til OL og få et dårlig resultat. Det kan for eksempel være tøft og en skikkelig nedtur for unge utøvere å se bilde av seg selv i VG med kryss over og med påskriften «skulle ikke ha vært der». Kristian Ruth ble ikke bedre i OL i 2012 av å ha deltatt og fått 10. plass i OL i Bejing i 2008. Marthe Enger Eide har heller ikke kunnet flyte på OL-erfaringen fra 2012 i årets OL-uttagning.
– Nei, det er ikke de to OL-deltagelsene som har gjort at Kristian Ruth nå har seilt seg opp i den desiderte verdenstoppen i Laser; det er helt andre elementer som er årsaken til det, sier han.