9erFX: Helene Næss og Marie Rønningen,

OL med norske medaljehåp

25. juli starter OL-seilingen i Tokyo. Noen har håp om å komme hjem igjen med medalje i bagasjen.

Publisert Sist oppdatert

Norge har syv seilere fordelt over fem klasser som er uttatt til å seile i de olympiske seilaser 2021, mens en åttende seiler er innstilt av NSF, men satt på vent av Olympiatoppen. Båter og utstyr er sendt for lengst, mens den norske OL-troppen i seiling seg på flyet til Tokyo 12. juli.

Medaljesjanser

Norge har de siste årene bygget opp et sterkt OL landslag med flere seilere som på gode dager kan være medaljekandidater i Tokyo under sportsjef Rigo deNijs' ledelse. Seilerne har benyttet pandemiperioden godt og står godt rustet før OL. Vinteren og våren har vært benyttet til samlinger på Kanariøyene, i Spania og Portugal og har vist at seilerne er i rute, selv om konkurransen har spisset seg betraktelig siden i fjor.

Jentene i 49erFX og begge ILCA (Laser) seilerne er per i dag våre sterkeste medaljekandidater. 49erFX jentene har jobbet mye med å sette opp den nye båten de skal benytte i Tokyo, og det har vært mye testing og trening. Hermann Tomasgaard har slitt med pusteproblemer som nå virker å være under kontroll, mens Line Flem Høst og Anders Pedersen har manglet litt på toppformen. Nacras 17 seilerne Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen har vært satt tilbake etter Martines skadeproblemer og vært underlagt sportssjefens spesialprogram.

OL-seilerne har fått sine første vaksiner før OL. Den andre får de forhåpentligvis før avreisen til Tokyo i juli.

ILCA7: Hermann Tomasgaard,
ICLA6: Line Flem Høst,

ILCA i Medemblik

ILCA 6 og 7 seilerne Line Flem Høst og Hermann Tomasgaard har vært i Medemblik i Allianz regattaen som er en del av Sailing World Cup, fra 2. til 13. juni. Her var store felt med mange av de beste Laser-seilerne på plass. Ingen av de norske kom til medaljefinale, men Hermann Tomasgaard hadde flere gode plasseringer og lå lenge an til en god sammenlagtplassering. Noen mindre gode seilaser ødela, men KNS-seileren mener han er på god vei mot toppformen til Tokyo. Line Flem Høst endte på 16. plass, med 6. plass som best og ellers ingen resultater blant de ti beste. Hun ble igjen i Nederland for å trene med de beste nederlenderne.

BRETTSEILER: Endre Funnemark har fremdeles sjanse til en OL billett.

Venter på svar

Også brettseileren Endre Funnemark var i Medemblik for finpusse formen. Olympiatoppens Hanne Haugland vil ikke si noe om Funnemarks kandidatur annet enn at hun er i god dialog med sportssjefen Rigo deNijs. Det siste uttaket finner sted 2. juli og det er godt håp om at Funnemark er med her. I tillegg til at han har fylt NSFs kriterier for OL deltakelse satser han også mot 2024. Det taler for grønt lys mot Tokyo. Når bladet er trykket vet vi om Funnemark har lykkes.

49erFX: Helene Næss og Marie Rønningen,

49erFX i Cascais

49erFX seilerne Helene Næss og Marie Rønningen deltok i Cascais, Portugal fra 7. til 12. juni. Her var invitert 21 båter med 17 av OL-besetningene til start (Nederland, New Zealand, Kina og Tunisia manglet), og feltet ble fylt opp med konkurrenter for å få samme størrelse som under OL. Regattaen ble seilt i samme format som i Tokyo, med likt antall seilaser, hviledager og feltets størrelse. Det ga alle en god gjennomkjøring på måten OL skal gjennomføres på.

– Største forskjellen mellom Cascais og Enoshima, foruten varmen og luftfuktigheten, vil være vindforholdene, sier treneren Thomas Guttormsen. - Vi vet det vi bli generelt mye mer vind i Cascais enn det vi forventer under OL, og at banen er veldig ensidig.

– På grunn av disse for så vidt store forskjellene vil vi ikke legge alt for stor vekt på resultatene i Cascais, men bruke uken som en fin gjennomkjøring på arbeidsformen vi må ha som lag for å kunne lykkes best mulig i juli/august. Helene og Marie endte her på en sterk 3. plass sammenlagt og har mye selvtillit i kofferten når de nå bruker de siste ukene før avreise til å finpusse formen i farvannet utenfor Fjærholmen.

FINNJOLLE: Anders Pedersen

Finnjolle i Santander

Anders Pedersen har de siste ukene ligger i Porto hvor han tidligere i år gjennomførte et ikke helt vellykket VM i Finnjolle. Her har han fått hjelp av sin trener Espen Guttormsen og Eivind Melleby, som for anledningen har øst av sin kompetanse. Anders har hatt en del å rette på etter VM og synes han er kommet et stykke videre mot OL formen. Verdens 20 beste Finnjolleseilere samles i Santander fra 22. til 25. juni som blir den siste regattaen for disse før OL.

Nacra 17: Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen

Nacra17 trener hjemme

Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen har hatt et lengre opphold i Santander under veiledning av sportssjefen Rigo deNijs. Laget har vært satt kraftig tilbake etter Martines benskade og laget bygger sakte, men sikkert opp formen mot OL. Etter vaksine blir laget liggende og trene, først med Ulabrand som base, senere i Moss der deNijs igjen vil følge laget.

Klasse Deltagere første seilas antall seilaser finaleseilas
Brett RS:X menn2525. juli12, 3 per dag31. juli
Brett RS:X kvinner2725. juli12, 3 per dag31. juli
ILCA (laser) menn3525. juli10, 2 per dag1. august
ILCA (laser) kvinner4425. juli12, 2 per dag1. august
Finnjolle menn1927. juli10, 2 per dag3. august
470 menn1928. juli10, 2 per dag4. august
470 kvinner2128. juli10, 2 per dag4. august
49er menn1927. juli12, 3 per dag2. august
49erFX kvinner2127. juli12, 3 per dag2. august
Nacra 17 mixed2028. juli12, 3 per dag3. august

Slutten av juli

Åpningssermonien i Tokyo er 23. juli, og to dager senere starter brett og ILCA, og en uke etter seiler brettseilerne sine medaljeseilaser som første klasse. Alle klassene har to reservedager under uken regattaene holdes. De raske klassene, brett, 49er og Nacra skal seile tre regattaer per dag, fordelt på fire dager, mens de tregere klassene seiler to regattaer hver dag, fordelt på fem dager. For Norge blir medaljeseilasen i ILCA 1. august, 49er FX 2. august og Nacra og finnjolle, 3. august mest spennende. •

NORGE – Stormakt i OL-seiling

Bare USA og Storbriannia har flere gull i seling enn Norge, og vi ligger langt foran store seilnasjoner som Australia, New Zealand og Spania. Selv ikke Paul Elvstrøms bidrag dro Danmark over Norge. Sist gull i seiling ble tatt av Siren Sundy i 2004, og før det var det Linda Andersen i 1992.

Da Antwerpen fikk vertsrollen for de olympiske leker i 1920 ble seilasene lagt til Oostende. Herfra var det kort vei til Nordsjøen der vind og strømforhold var forutsigbare. Dette var de eneste lekene i historien der hver nasjon kunne stille med mer enn én båt, og Norge tok fordel av dette. Deltakelsen fra andre nasjoner var minimal. OL i 1920 ble tidenes medaljefangst for Norge som tok syv gull, tre sølv og én bronse, noe som er hovedårsaken til Norge troner så høyt på nasjonenes medaljestatistikk.

. Nasjon Medaljer Gull Sølv Bronse
1Great Britain (GBR)28191158
2United States (USA)19231860
3France (FRA)1291435
4Sweden (SWE)10121335
5Norway (NOR)1711331
6Denmark (DEN)129930
7Australia (AUS)118827
8New Zealand (NZL)97622
9Netherlands (NED)78722
10Spain (ESP)135119