Støpte seil uten film og lim
Italienske OneSails lanserer ny, spennende seilteknologi som skal gi lettere og mer holdbare seil. Teknologien blir lansert i Göteborg til helgen.
OneSail har fått en solid posisjon i Middelhavet, men har nå også ekspandert til Skandinavia med eget loft i Sverige. Under båtmessen i Göteborg, som åpner på lørdag, har OneSails en stand hvor teknologien «4T Forte» blir presentert.
Støpt uten film
Støpte seil har unik formstabilitet, og er lettere enn konvensjonelle seil. Foruten en høyere pris, har støpte seil slitt med problemer med filmen og limet som binder seilet sammen med formstabile fibere. Støpte seil liker verken sollys, eller blafring eller slitasje. Selv om støpte seil holder formen langt bedre enn f.eks dacron seil, så går de raskere i stykker.
Foruten at de avanserte fiberne tåler sollys dårlig, så er også filmen og limet seilets svake punkt. OneSail har nå utviklet et måte å lage et støpt seil på, uten bruk av lim og film, og hevder at Forte4T har bedre holdbarhet og lavere vekt enn konkurrentene. Mange som kjøper støpte seil, velger å legge på en beskyttende «Taffetta» lag på sine seil. Dette øker vekten og prisen og også holdbarheten. OneSail hevder at et slikt ekstralag er unødvendig på Forte4T.
Kjemisk binding
4T Forte får sin styrke fra noen fibere som OneSail kaller STR Solid Stripes™. Disse fiberne skal ha høyere bruddstyrke i forhold til vekt, enn karbon. De skal også tåle slitasje og blafring svært godt, samt være UV-bestandig.
Disse fiberne er lagt i en matrise med et tynt beskyttelses lag på utsiden. Konstruksjonen blir bundet sammen med en kjemisk prosess under varme og undertrykk. Prosessen kaller OneSail for Multi Micro Structure, (MMS™), og er patentert.
Høy prisklasse
Det er Filip Manninge som leder OneSail i Sverige. Han har stor tror på det nye produktet.
– Vi har tatt frem et seil med egenskaper som de beste karbonfiberseilene, men har bedre holdbarhet. Prisen vil ligge i den over prisklassen, på linje med våre Millenium-seil, som er våre beste regattaseil. Et forseil på 38 kvadratmeter vil koste litt over 50 000 svenske kroner, inkludert moms, forteller Manninge til Seilas.
UHMWPE-fiber
Filip Manning evil ikke samenligne deres fiber med Dyneema, eller Spectra, fordi det har andre egenskaper. Fiberne i 4T Forte har ikke creep, slik som Dyneema. Creep er den uheldige egenskapen til Dyneema som gjør at fiberne strekker seg litt ved belastning. Det spiller ikke så stor rolle på et fall, men er ikke heldig på seil. – Det stemmer at STR Solid Stripes er i UHMWPE-familien, men skillet er som dag og natt. Ytterlaget, som er bygget opp i en annen struktur, er også i samme familie. Det gjør at hele seilet er laget av samme kjemi, noe som gjør det 100 prosent gjenvinnbart. Seilet får en svært glatt overflate, og vil ikke ta til seg vann, dermed blir heller ikke mugg noe problem, forteller den svenske seilmakeren. Han legger til at seilet ikke trenger liktape som vanligvis lages av dacron.
Flere nye teknologier
North Sails lager også støpte seil uten bruk av film. Deres 3Di seil har vist seg å være ekstremt holdbare, etter å ha bli brukt på Volvo Ocean Race båter, samt under Vendee Globe. Les mer om 3Di her.
Doyle lanserte i høst en ny teknologi som de kaller Stratis Ice. Dette er film-seil, men med nye fibere. Ice-seilene er bygget opp av en type UHMWPE-fiber (Ultra-high-molecular-weight polyethylene) som er verdens sterkeste fiber i forhold til vekten. Doyle hevder at deres fibere har bedre egenskaper enn Dyneema og spektra, som også er bygget opp av samme kjemi. Les mer om Ice her.
Bedre film Elvstrøm satser på å bruke en film som tåler sollys bedre på sine støpte seil. Les mer om Elvstrøms nye seil her.
Les mer om OneSail 4T Forte her
Den nye seilteknologien består av flere lag. Det ytterste lager binder det hele sammen, og er som en slags tafette, men i UHMWPE-fiber, ikke polyester.