
Over Atlanteren i 16-fot
Norbert Sedlacek skal seile fra Spania til New York i januar med 4,9 meter lang båt. Se film.
Norbert Sedlacek har seilt Vendee Globe to ganger. Nå skal han ut på havet igjen. Denne gangen for å vise frem ny teknologi.
RESTART: 10. november la Norbert Sedlacek la ut fra Les Sables d’Olonne i Frankrike mot New York. av gårde i sin Open 16, en miniutgave av Mini Transat-båtene. Etter tre dager var det ikke mer strøm igjen om bord, og skipperen måtte avbryte rekordforsøket. Inn i havnen i Spania kolliderte den lille båten med noe i vannet, og fikk skadet roret. Roret skal fikses og el-systemet om bord skal bygges om, og ny start blir 12. Januar fra Gijón i Spania.
OMVEI MOT NEW YORK: Kursen er lagt sydover for å få glede av passatvinden. Den tøffeste biten blir rundt Kapp Finisterre. Etappen blir på 4500 nm, og turen er estimert til 80 dager. I mai går turen tilbake til Europa, denne gangen i Nord Atlanteren. Denne turen blir på 3 200 nm.
FIBER FRA VULKAN: Prosjektet er betalt av Fipofix som ønsker å promotere by teknologi. Fipofix er et firma som har en patent på å posisjonere fiber på. Selskapet bruker fiber fra Asa.tec som igjen lager fiber ut fra basalt. Basalt er en vulkansk stein som smelter ved 1400 grader. Basalt som fiber har vært kjent lenge, og blitt bruk av Sovjet på militærfly. Styrkemessig har fiberne egenskaper mellom glassfiber og karbonfiber, men skal være mer miljøvennelig, både i produksjon, og med tanke på resirkulering. Fipofix har teknologien som skal til for å få lagt ut fiberne i den retningen og tykkelsen som gir best styrke i forhold til vekten.
Turen frem og tilbake over Atlanterhavet i den 4,9 meter lange båen blir en tøff test for teknologien.
AVANSERT BÅT: Den 16-fots lange båten har fått moderne linjer. Skroget har knekkspant, og båten har en 1,7 meters dyp svingkjøl med en bulb på 180 kilo. Båten har også vannballast. En skrogbredde på 2,3 meter vil gi det 450 kg tunge båten en god stabilitet. Båten vil ha 27 kvadratmeter seil på kryss og opp mot hele 52,6 på slør. Masten er laget i karbon, og både stag og fall av dyneema.