Rapport fra Palma de Mallorca

Andre testrunde av Årets Båter i Europa er gjennomført i supre forhold i Middelhavet.

Publisert Sist oppdatert

Middelhavet er best om høsten. Det mener i hvert fall ClubSwan-seilerne som nå seiler Onedesign Worlds på banen der vi testet båter denne uken. Det er som en god norsk sommer. Shorts og t-skjorte som blir litt kaldt på kvelden. 

Gode testforhold

Vi kunne ikke klage på været, selv om det kom styrtregn en dag, og var litt lite vind en annen dag. Mesteparten av tiden lå vinden mellom fire til seks sekundmeter, oppe i ti på det meste. Behagelig seilforhold på flatt vann. Vi skulle gjerne hatt litt mer sjø for å avdekke flere svakheter. 

KATAMARAN: Lagoon 43 er verftets viktigste modell. Forgjengeren er blitt bygget i over 1000 eksemplarer.
SUN ODYSSEY: Med sine 10 meter er dette den minste familieturseileren vi testet.
DUFOUR: 44-foteren er diger og har en enorm cockpit.

Katamaraner og turseilere

Vi skulle seile tre katamaraner, tre familieturseilere, to raske og en veldig dyr båt. Katamaranen Seawind 1170 dukket ikke opp. Skipperen som skulle transportere båten til Palma sviktet. Lagoon 43 og Nautitech 48 Open var på plass. Lagoon 43 er verftets viktigste modell og ambisjonene er å selge flere av denne enn 42 som den erstatter. 42 er bygget i over 1000 eksemplarer. 

Nautitech 48 Open bygger videre på 44 Open, men Marc Lombard designbyrå har jobbet mye med skrogformen for at den skal fungere bedre på havet. Vi gjorde 10 knop, men for motor. En av mine kollegaer seilte 12,5 knop.

Turseilerne har blitt bredere og mer voluminøse, men selv fire metere bred Hanse 360 og enda bredere Dufour 44 klarte seg godt også i lett vind. 

TEST: Nye ClubSwan 43 vekket oppsikt i Palma under vår testuke.
KOSTBAR: Prisen for Contest 63 CS starter på under tre millioner euro uten moms, men den vi seilte er mye dyrere.
KONSERVATIV: J40 har lavere fribord og er smalere enn de fleste av dagens 40-fotere.

De dyre og raske

ClubSwan 43 skapte forventninger, og innfridde. Vi seilte sikksakk mellom ClubSwan 50 som trente til verdensmesterskapet denne uken. Nesten like rask var J40 som også imponerte. Åtens italienske eier var med og var helt oppe i skyene. 

Contest 63 CS er et smykke. Eieren har gått bananas når han krysset av på utstyrslisten. Han vil også seile regatta med sentercockpitbåten. Det har dypere kjøl og høyere mast. Her der det karbon også i vantene, og avanserte North 3di-seil.