Seiling under stuevinduet

Seilerbyen

Ingen norsk by kan som Risør by på perfekte seilerfohold innen spytteavstand fra publikum

Publisert Sist oppdatert

Den skandinaviske M32 seriens Risørbesøk be avsluttet lørdag. Byen befestet seg som en komplett arena for seiling tett på publikum uten å ødelegge de sportlige forhold for seilerne. Særlig i lørdagens seilaser ble dette tydelig da publikum i teltet på land kunne følge seilernes startforberedelser praktisk talt rett under seg.

Seilerne stortrivdes, arrangøren møtte bare positive mennesker og publikum fikk oppleve seiling på et nytt nivå innaskjærs, skriver Tore Myrberg på bloggen iRisør.no

Ian Williams, skipper på vinnerbåten GAC Pindar, er svært positiv til arrangementet. – Dette har vært en fantastisk opplevelse og en fantastisk arena med tette race. Det var synd med regnet, men eller har jo alt vært helt topp. Så vi kommer garantert tilbake neste år, sier Williams til iRisør.no.

GAC Pindar vant i Risør

Resultater Risør.

1. GAC Pindar, Ian Williams GBR

2. Team Essiq, Nicklas Dackhammar SWE

3. Flux Team, Johnier Berntson SWE

4. Team Wallen Racing, Jonas Warrer DEN

5. Team Ramali, Sam Gilmour AUS

Tre års avtale

Også Charlotte Bergman i CFA Sports som er ansvarlig for M32 Series Scandinavia er godt fornøyd med debutarrangementet i Risør. – Vi kommer tilbake minst i to år til, sier hun. Det har vi en avtale med Risør kommune om at vi skal gjøre. Jeg er veldig fornøyd. Spesielt med at hele byen er så vennlige og stiller opp.

Charlotte Bergman, CFA Sports

Evaluering på gang

Man er allerede i gang med evalueringen av årets arrangement og Charlotte Bergman og næringssjefen i Risør Kommune, Kamilla Solheim har sett på mulighetene for å styrke næringslivets engasjement til neste års regatta. Et arrangement som det vi har vært vitne til i Risør denne uken er svært kostbart og det er på det rene at årets regatta i Risør vil gi lite penger i kassen til lisenshaver CFA Sports.  

Aldri vært større publikum til seiling i Norge

Enklere neste år

– Det er vanskelig for et nytt sted å vite hva dette er. Neste år blir det enklere. Da kjenner vi forholdene bedre. Også næringssjef Kamilla Solheim i Risør kommune ser det er mulig å få mer ut av arrangementet enn det man klarte i år. Hun tror mange ikke visste helt hva som kom.

– Jeg tror ikke vi som jobbet med det helt skjønte det heller. Dette har vært et fantastisk arrangement. De er så profesjonelle. Dette er noe ikke bare Risør, men hele regionen kan få mye mer ut av, sier Solheim som har jobbet hardt for å få NRK Sørlandet og Agderposten til å komme til Risør for å dekke arrangementet, men uten hell. Dette finner hun merkelig.

Trenger norsk båt på startlinjen

En norsk båt på startlinjen ville trolig ha gjort det lokale engasjementet større. Den svenske OL mesteren Frederik Lööf var aktuell med et lag bestående av norske seilere i år, men dette materialiserte seg ikke. Man skal imidletid være klar over at et norsk lag i en enkelt regatta som den i Risør, vil være sjanseløse mot proffene som seiler M32 mer eller mindre på heltid. Disse båtene er meget teknisk krevende og det er mye å tape i manøvrene ved stagvending og jibber. Selv på det nivå vi nå har vært vitne til skilte det en del, og perfekte manøvre krever ufattelig mye trening.

Mye å lære av svenskene

Svenskene ligger langt foran oss når det gjelder å finansiere seiling på proffnivå. For dem som jobber med å finansiere norsk seilsport hadde det vært nyttig å ta turen til Risør. Da ser man hva som kreves for å trekke næringslivet til sporten. Sponsorlogo på seilet er definitivt ikke nok. Bedriftene krever idag en pakke som gir dem et verktøy for intern markedsføring og til kundepleie. Både som passasjer i kappseilas og tilskuer til M32 regatta får man en unik publikumsopplevelse der seiling fullt ut kan konkurrere med andre idretter.

God stemning blant publikum