Emily Aker (7) sjekker at vi har utstyret som Barnas båtbok anbefaler.
Daglig leder Oddfrid N. Nedrebø med skiltet som de fikk i 2008 som bevis på "Årets beste gjestehavn"
Broen over Helgøysund er 14 m høy. vi måtte derfor seile inn fra nordsiden. Marinaen sees til venstre.
Nok en frokost i cockpiten. Broen over Helgeøysund i bakgrunnen.
Therese Nilsen og svigerfar Karl Solheim med nattens krabbefangst.
Lunsj underveis til Helgøysund i testebåten, en Bavaria 36 C, utenfor Judaberg på FInnøy.
Erik Selliken og mamma Iren Øvstedal fra Karmøy med hunden Dennis har vært på båtferie i Ryfylke i åtte dager og stortives i Helgøysund.
Helgøysund marina, Ryfylke.

Topp service i Helgøysund

Eieren av Helgøysund marina i Ryfylke tar aldri helgefri i sesongen. Til gjengjeld ble havnen kåret til beste og nest beste gjestehavn i 2008 og 2009.

Publisert Sist oppdatert

SERVICEINNSTILT: Eier av anlegget på Helgøysund, Daniel  Nedrebø, har stått på for båtfolket i 44 år.

Helgøysund;

Daniel Nedrebø, som eier marinaen, butikken og restauranten i Helgøysund har sørget for båtfolkets ve og vel i Helgesund en halv mannsalder. Sommeren 2008 ble havnen kåret til Norges beste av Båtmagasinet og Norske gjestehavner. Året etter kom den på 2. plass.

Selv om gjestebryggene ble utvidet i fjor, er det likevel stappfull store deler av sommeren.

Holdt på i 44 år

– Jeg har holdt på her i 44 år og har på det meste hatt 125 båter i havnen. Det er stadig fullt her, så noe må vi jo gjøre riktig her, smiler eieren. Han mener det å yte topp service hele veien er nøkkelen til fornøyde kunder. Sesongen begynner i påsken, og fra St. hans er det full rulle hele sommeren. Båtturistene kommer fra Østlandet, og vest-Nordvestlandet opp til Trondheim.

– Da er det aldri helgefri, bedyrer eieren.

Foruten gjestehavnen har stedet serviceanlegg med dusj /WC, Joker butikk, restaurant og påfyll for drivstoff med mer. Hver søndag er det dessuten fotballkveld på restauranten.

Fant raskt plass

Seilas fikk også god og rask hjelp av eieren til å finne gjesteplass i havnene i den tilsynelatende fulle havnen.

Da Seilas’ kom inn onsdag så det først ut til at alle plasser var opptatte, og seilbåten før oss snudde og dro ut igjen. Men vi ville ikke gi oss så lett, så vi ringte havnesjefen og spurte om råd. Ett minutt senere sto Nedrebø på brygga og viste oss inn til en plass innerst inne, og som var akkurat stor nok til å få bakket inn den 36 -fot lange Bavariaen vår.

Krabbemekka

På brygga møter vi far og datter Karl Solheim og svigerdatter Therese Nielsen, som er i ferd med å vikle ut nattens krabbefangst fra garnet.

– Vi satte garn for å få torsk og lyr, men fikk ikke en eneste fisk. Derimot fikk vi disse, sier Solheim og peker på bøtta med krabbene, som er fanget rett utenfor sundet. Det er likevel ingen ting i forhold til fangsten i Espevær, der det ble 38 krabber på én og samme natt. Ønsker du å kjøpe krabber kan dette bestilles på butikken og levere innen én time.

Selvbygd båt

Solheim tilbringer hvert år minimum en måned i båten, som han har hatt i 37 år og blant annet vært to ganger opp Telemarkskanalen med. Svigerdatteren og mannens kabincruiser, som ligger ved siden av, er bygget i Sandefjord. Begge båtene er mer eller mindre selvbygde.

Øysamfunn

Helgøysund marina ligger på Talgjesiden av Helgøysundet, som forbinder Talgje med Helgøy via en 14 meter høy bro. Med 16 meter høyde mast må man derfor seile inn fra nord.

Innseilingen er enkel, og de få grunnene som finnes  er godt merket.

Øyene er en del av øygruppen Sjernarøyene, som tidligere var egen kommune. Øyene er forbundet med broer og har mellom 300 og 400 fastboende, hvorav ca 130 bor på Helgøy og Talgje, forteller Nedrebø. Med hurtiggående båt tar det kun 50 minutter til Stavanger.

Les mer om Helgøysund og andre gjestehavner på Havna.com

GODT PLASSERT: Bavarien i ly av bølger på innsiden av bryggen.