MONTERING: Starlink Mini på hekken av Xp55

Raskere internett enn hjemme

Otto Backe har Starlink Mini, og deler sine erfaringer.

Publisert

Starlink har utviklet en mindre og lettere antenne som så langt ikke er kommet i salg i Norge enda. Starlink Mini veier bare 1,1 kilo og kan fungere på 12 volt. Størrelsen er som en laptop, noe som betyr at du kan ta den med deg på tur. Otto Backe har festet antennen på hekken av sin Xp55, og er superfornøyd.

Raskere enn hjemme

– Starlink Mini bruker mindre strøm, og er mer kompakt, men allikevel opplever jeg mer stabil forbindelse og høyere hastighet enn i leiligheten min i Italia, sier Otto Backe. Han mener at Starlink vil finne veien til enda flere båter når denne kommer i salg over hele verden. Antennen kostet ham bare 399 euro. Standard Starlink-antenne koster 3 999 i Norge. Når Minien kommer til salgs i Norge er uvisst.

VINKEL: Antennen monteres med en liten vinkel. Den opererer med en vinkel på 110 grader.
VANNTETT: Antennen har en værbeskyttelse etter IP67 standarden.
FESTE: Antennen festet med Noa-systemet.

Lavere strømforbruk

Starlink Mini har en snittforbruk på 25-40 watt, eller 2-3 amp på et 12 voltsanlegg. Starlink Standard krever vekselstrøm, som gjør at du må bruke en inverter for å bruke systemet fra båtens batterier. Starlink Mini er laget for å bruke strøm med spenning fra 12 til 48 volt og strømforbruket er halvert, sammenlignet med standard antenne.

– Strømkablen er for tynn og lang for 12 volt, erfarer Backe med Starlink Mini. Han anbefaler derfor å installere en 12 til 24 volts omformer for å øke spenningen på strømmen gjennom kabelen. Antennen har han festen med beslaget fra Noa som vi tidligere har skrevet om.

Kabelen fra antennen er ført gjennom dekk og er 15 meter lang.

Bytter abonnement

– Jeg betaler 59 euro i måneden for abonnementet. Seiler jeg 12 nm ut fra kysten, så må jeg betale mer. Da kjøper jeg datapakker. Bytte kan jeg lett gjøre via mobilen. Ute på havet streamer jeg ikke video, så datamengden blir lavere, erfarer Backe. Han har så langt erfart gode mottakerforhold, både i havn og på havet. Det går bra å avslutte abonnementet

– Det er mulig forbindelsen blir dårligere, og datafarten litt lavere når båten er i store bevegelser, men da ser jeg heller ikke på film, sier Starlinkbrukeren.

Ifølge spesifikasjonene har Starlink Mini er nedlastningshastighet mellom 5 Mbps til 100 Mbps, og opplastning på 2 Mbps til 10 Mbps. Til sammenligning er nedlastningshastigheten mellom 30 Mbps til 220 Mbps for standard antenne. Lavere datahastighet med Starlink Mini med andre ord, men høy nok til å streame video med høy oppløsning.

MÅL: Starlink Minis tekniske mål.
INNHOLD: Innholdet i esken. Antennen har også ethernett-kobling, men ledningen følger ikke med.

Bredbånd til havs

Starlink gir dataoverføring via satellitt  med høy fart til lav pris. Systemet setter andre løsninger i skyggen. Første satellitter ble skutt opp i 2018. I dag består systemet av over 6000 satellitter og skal utvides til 34 000 stykker. Det er nå over tre millioner abonnenter på systemet. Andre satelittkommunikasjonssystemer for maritimt bruk er Iridium og Inmarsat. 

Data fra 2023

. Nedlastningshastighet Pris for utstyr Månedspris
5G mobil269 Mbps--
Starlink bobil162 Mbps4 700 kr1 300 kr
Starlink Maritime220 Mbps31 300 kr12 500 kr
Fleet 2500,284 Mbps70 000 kr30 000 kr
Iridium GO! Exec0,088 Mbps25 000 kr1000 kr
InReachKun meldinger3 349 kr165 kr

.