Seilernes verden

Nytenkning

Det slo meg da jeg skulle gjøre opp statistisk status for besøket på seilmagasinet.no i september, at alle de best besøkte sakene handlet om nye tilbud eller nytenkning.

Publisert Sist oppdatert

Det slo meg da jeg skulle gjøre opp statistisk status for besøket på seilmagasinet.no i september, at alle de best besøkte sakene handlet om nye tilbud eller nytenkning. De fleste besøkende hadde funnet frem til saker om seilsportsligaen, NM i shorthanded-seiling og rekordseilasen mellom Lindesnes og Nordkapp.

Etter år med synkende regattadeltagelse og -interesse, sviktende båtomsetning, laber rekruttering og generelt mismot som følge av pålagt lisens og omfattende sikkerhetsbestemmelser, ser det endelig ut til å bre om seg litt kreativ optimisme i seilNorge. Gjensidigestiftelsen satte inn en svært velkommen vitaminsprøyte med sin milliongave til grasrot-rekrutteringen, og seilsportsligaen, med sin nye tanke om at en pool av båter kan skape mye moro og fornyet samhold og seilforeningsfølelse rundt om i landet, er utvilsomt kommet som et friskt pust.

En svak kronekurs har ikke gjort det lett å være båtimportør i Norge i 2015, men takket være Gjensidigestiftelsen og en offensiv holdning har Norges Seilforbund tilført seilNorge 250 nye joller og brett – og fem helt nye J/70-er til seilsportsligaen. Nå kommer flere seilforeninger etter for å skaffe treningsbåter i lokalmiljøet. I antall er seilforbundet utvilsomt landets største seilbåt-importør i 2015.

I høst har seilere fra Nord-Norge hatt som mål å seile fortest mulig mellom Lindesnes og Nordkapp, og mens de har surfet og sneglet seg opp langs norskekysten – alt etter vindforholdene – har de syslet med tanken om å skape en fremtidig etappeseilas langs kysten. At dette virkelig kan ha et potensiale med internasjonalt tilsnitt, får man unektelig en idé om når man blar seg gjennom bildene av fjellrekker, fjorder, fiskevær og øyer de har passert på seilasen nordover. Norskekysten er fenomenal.

Lederen i Bodø Seilforening, Oddgeir Strømsnes, sier det så riktig på Bodøs foreningsside: «La oss bruke vinteren til å diskutere hva som var bra, hva var ikke bra, hva vil vi beholde, og hva vil vi endre. Vi kan ikke bare legge til, uten også å ta noe bort». Han snakker om foreningens arrangementer.

Klubbkonferansen til NSF i november er en velkommen, ny arena for nytenkning og erfaringsutveksling som helt sikkert også vil skape nyheter i lokalmiljøene.

Høstmørket er glimrende til nettopp dette: Evaluere og tenke nytt. Det tegner til å bli en spennende sesong i 2016!