Seilernes Verden
Seil i Norge
Noe av det første Knut Frostad skal gjøre etter at han går av som sjef for Volvo Ocean Race og etter at han nå i åtte år har vært et av de viktigste omdreiningspunktene i internasjonal seilsport, er å seile langs norskekysten. Det har han ennå ikke rukket i sin lange seilkarriere verden rundt.
«Norskekysten står langt høyere på listen hos oss enn jorden rundt, Karibia og Stillehavet. Jeg mener jo det ikke finnes noe bedre sted i verden å seile enn på norskekysten», sier Knut Frostad i et intervju i denne utgaven.
Det samme mener atskillig andre seilere som har brukt mange år på å besøke hver minste hav-avkrok rundt om på jorden. Norskekysten er kanskje den aller fineste.
Det kan nesten virke som om man må seile til utlandet for å oppdage hvor flott vår egen kyst er, og bruker man antall båter som seiler langs norskekysten som målestokk, er det svært mange som ennå ikke har oppdaget den. Bortsett fra på Sørlandet er det nokså seilbåt-tomt i vest og nord, og blant de seilerne som utforsker kysten, er majoriteten fortsatt utlendinger.
Med klimatoppmøtet i Paris i bakhodet og en svak kronekurs er utvilsomt tiden inne for flere til å sette kurs for egen kyst med vinden som drivkraft, fremfor å sette seg på et fly og reise til noe som, ifølge jordomseilerne, ikke er like fint. Været og klimaet har nok skremt mange nordmenn fra å seile langs norskekysten, men med en seilbåtflåte som stadig blir større og mer komfortabel, er forutsetningene for det tilstede nå.
Turseileres holdninger er også i ferd med å endres. Målet er ikke lenger bare å seile til en havn, innta ankerdrammen, slikke sol og spise god mat. Nå vil flere være aktive og fylle seilturen med innhold. I seilerbagen ligger det ikke lenger bare seilerklær, men joggesko, turstøvler, sammenleggbare sykler, golfkøller og kanskje til og med ski. I skipshyllen – eller kanskje mer moderne – på iPaden, er det ikke lenger bare havnebøker og maritim litteratur, men bøker om kystkultur, utstillinger, severdigheter og opplevelser.
Båten er i ferd med å bli en kilde til opplevelser, og norskekysten er full av dem.
Den Norske Turistforening, som tilrettelegger for friluftsliv på land, har økt medlemstallet jevnt og trutt de siste 10 årene. Over 250 000 medlemmer har foreningen, og årsaken tilskrives økt, generell interesse for friluftsliv. Noen tilsvarende, samlende organisasjon for båtlivet finnes ikke, men med tanke på det potensialet som ligger i friluftsliv langs kysten, burde det være grunnlag og behov for en organisasjon som ivaretar interessene og verdiene langs kysten slik båtfolk vil oppleve dem.
Eller om en av de eksisterende tar utfordringen…