Seilerute

heisan, jeg er en ny og stolt eier av en Ohlson 29 fot seilbåt. Jeg og noen vennninner skal seile til Arendal i sommer og hjem igjen. Vi er 2 med ganske bra seile-erfaring og 2 med veldig lite seile-erfaring. Hvilken kystrute vil du anbefale fra Oslo og til Arendal som er "enklest"? Hvilke stoppesteder/havner med gjestebrygge vil du anbefale oss å stoppe på underveis for tanking/påfyll av vann? Hvor lang tid ca tror du vi vil bruke til Arendal gitt at det blir en kombinasjon av litt seiling og litt motor (avreise 11. juli)? Vet du om det finnes noen oversikt over havner/stoppesteder fra Oslo og nedover kysten til Arendal? Hadde satt stor pris på ditt svar.

mvh Cecilie Solvang Bjørnethun

Publisert Sist oppdatert

Hei Cecilie

Fra Oslo til Arendal er det litt over 100 nautiske mil. Det betyr at du kan gjøre turen non-stop på under ett døgn (5 knop i snitt). Værmeldingen avgjør hvor langt du kommer på en dag, så jeg anbefaler deg ikke å legge opp en fast rute, men seil langt når været tilater det. Vann får du på de fleste komersielle gjestebryggene. Også strøm om du er tidlig ute, eller har meed dobbelkontakt og deler utak md en annen.

Det finnes mange hyggelige stoppesteder på veien, se www.havna.com for oversikt. Oslo-Son kan være en fin start. Der får du vann. Rundt Son er det fint å ligge i naturhavn også, om du ikke ønsker å ligge inntill andre båter. Distansen er ca 20 nm. Har du fin vind kan du fortsette til Åsgårstrand som ligger ca 30 nm fra Oslo, eller Horten som er litt nærmere. Fra Son kan du gå til Hvasser eller Verdens Ende. Tønsbergs seilforenings brygge på Fjærholmen kan også anbefales. Går du gjennom Vrengensunde mellom Nøtterøy og Tjøme kan du besøke Stauper som er en flott uthavn i godt vær. Her er du innaskjærs til du kommer til Tønsbergs Tønne. Er det tøft kan du seile inn til Sandefjord for å finne litt ly, men det blir litt omvei.

Har du gode seilforhold kommer du kanskje til Stavern. Vil du ligge i uthavn kan jeg anbefale Svenner.

Kragerø er ikke lange seilasen unna Stavern, mellom her ligger Nevlunghavn. Fra Stavern til Nevlunghavn må du rund rakke som er et grunt og ubeskyttet område. Er det tøft vær finner du ly innefor Jomfruland. Noen timer seiling lengre syd for Kragerø finner du Risør. En flott by, og nå er du endelig på Sørlandet. Her er det også muligheter for litt innaskjærsseiling. Besøk også Lyngør, men det er ofte et stede man kun seiler gjennom. I dette området finner du mange hyggelige uthavner. Du kan seile innaskjærs fra Lyngær til Arendal.

Arendal ligger kun noen timers seilas unna Lyngør. Kjøp deg en god havnebok. Det kan du bestille her fra disse nettsidene. Velg bøker på menyen til venstre.

Et tips er å bruke Google Erath for å måle avstander. Der finner du en linjalfunksjon.  

Lykke til

Axel Nissen-Lie