Rapport#6: Over halvveis
Charlie Dalin har nå passert Tasmania og er i Stillehavet. Han har i teorien seilt halve løpet.
Charlie Dalin har seilt nesten 20 knop i snitt denne uken. Han har sett ny verdensrekord mellom Kapp det gode håp og Kapp Leeuwin. Rekorden var ikke satt av Armel Le Cleach i 2016, som også seilte fort, men av Michel Desjoyeaux for 16 år siden. Dalin var 9 timer og 10 minutter raskere og seilte på 9 d, 22 t og 27 min.
Klamrer seg til annenplass
Det mest dramatiske har vært at Sebastien Simon på andreplass brakk styrbord foil. Det gjør at hans fart har sunket, men mindre enn antatt. Charlie Dalin i tet har avansert, mens Yoanne Richomme har kommet farlig nær Simon. Richomme har fremdeles gode muligheter til å vinne. Deltagerne har havnet i grupper, og disse gruppene ligger i ulike værsystemer. Det er intern omrokering innen gruppene, men krevende å avansere opp til en gruppe lengre frem. Det er lett å falle mange plasser på rankingen, men krevende å avansere.
– Det vil komme flere overraskelser før vi er i mål, sa Simon etter å ha brukket foilen. Alex Thomson klarte en sølvplass med brukket foil for åtte år siden.
Enorm spredning
Feltet strekker seg over hele Det Indiske hav og enda mer. Mens lederen er i Stillehavet er bakerste båt i Atlanterhavet, over 6000 nm bak. Det er nå fem båter mer enn 4000 nm, 18 båter mer enn 3000 nm, 22 båter 2000 nm og 28 mer enn 1000 nm. Det store strekket gjør at de også seiler i helt ulike værsystemer. Det var rått da båtene i tet seilte i 50 knops vind. Denne uken har flere av båtene hatt like mye vind, om ikke mer.
Fikser skader
Det oppstår hele tiden nye utfordringer for seilerne, og det å løse dette er en del av regattaen. Pip Hare fikk en sprekk i hovedskottet som ble oppdaget tidlig, før det førte til flere skader. Klarte å laminere skaden i grov sjø.
Antoine Cornic har fått revet av skinnen for storseilet på masten. Han har planer om å finne ly bak Amsterdamøya for å utføre reperasjoner.
Japaneren Shiraishi fikk ødelagt spilene på sitt storseil etter en ufrivillig jibb, men fikk satt inn nye. Sam Davies har hatt strømproblemer, men hun klarte å fikse dem. En krevende reperasjon.
Sam Goodchild har hatt problemer med rorene. Først på en side, og senere på andre side. Litt krevende å henge ut over hekken med løse deler som ikke må mistes.
Lengst bak fikk Szabolcs Weöres et fiskenett rundt kjølen, og måtte ut i vannet, og dykke under båten for å løse problemet.
Fremdeles bare to båter ute. Historisk, så har det ofte hvert under halvparten som har fullført. Ille var det i 2008-2009 da bare 11 av 30 båter fullførte. Etter det ble det gjort klasseregelendringer og IMOCA fikk entyperigg og entypekjøl. Det har hjulpet. For fire år siden hadde 6 båter alt brutt.
Høytrykk og lavtrykk
Vi har en spennende uke foran oss. I løpet av helgen vil det dannes et høytrykk som vil skille båtene i front. Bak dette høytrykket bygger det seg opp et kraftig lavtrykk som vil gi tøffe forhold syd for New Zealand.
Det blir også en tøff uke for båtene bak.
Det sies at Stillehavet er enklere enn Det Indiske Hav. Bølgene er lengre og mer systematiske i Stillehavet.
Kul tjeneste
Vi er blitt tipset om en kul tjeneste. På Windy.com er det mulig å laste ned plugin. Velg Regadata Tracker fra menyen, og du kan se hvor båtene vil være opp til fem døgn frem. Tjenesten beregner posisjon etter båtens polardiagram og værprognose.