ARENDAL: Tim Sandberg til ror på «Hyrrokkin» i morgentimene.

Avgjørende shorthanded-helg

Kommende helg står i soloseilernes tegn. Mange shorthanded-poeng skal deles ut og det kan gi seg avgjørende utslag på SEILmagasinet shorthanded-ranking og på listen over Årets shorhanded-seiler.

Publisert Sist oppdatert

Den store poengtildelingen skjer både i øst og i vest. I Bergen arrangeres Bergen Singlehanded med 24 båter, og på Hankø arrangeres Raymarine OneStar med hele 39 soloseilere fordelt på to klasser. Og med et vekttall på 1,00, betyr det at mange rankingpoeng skal deles ut, og at det kan medføre store endringer på de ulike listene som seilerne kan score på.

Før helgens to regattaer toppes den løpende rankinglisten, SEILmagasinet shorthanded-ranking, av Tim Sandberg fra Tønsberg. Han leder foran sin egen makker, Sigmund André Hertzberg fra samme forening, og av de to er det Tim som vil delta i Raymarine OneStar. Det betyr at han vil kunne øke ledelsen til sin medseiler.

På tredjeplass ligger Øyvind Knudsen fra Moss. Avstanden hans opp til ledende Tim Sandberg er 142 poeng, noe som betyr at han ikke kan ta igjen ledende Tim, men med full klaff og uttelling kan han knappe godt inn på forspranget.

Nedover på listen vil det bli innbyrdes rokkeringer. Noen vi kanskje rykke opp til en plassering som er den beste de har hatt hittil, mens andre vil dumpe ned på listen. Sånn er rankinglivet…

Siden forrige oppdatering har ingen nye seilere sneket seg inn på topp ti-listen. Det er kun små rokkeringer blant de ti.

En seiler har dukket opp blant de 25 beste siden sist: Petter Hegle fra Holmestrand som har avansert fra 28. til 25. plass. 

Det er to nye blant de 50 beste: Andreas Lawson fra Bærum – opp fra 60. til 48. plass – og Jan Vidar Nordstrand fra Bergen – opp fra 51. til 49. plass.

Og blant de 100 beste er disse to kommet inn i det gode tosifrete selskapet: Ragnar Andreassen fra Bundefjorden – opp fra 106. til 91. plass – og Håvard Dale fra Askøy – opp fra 102. til 99. plass.

Bente Vikenes fra Asker er stadig på topp blant damene på rankingen, og hun ligger over all på en 17. plass. Gina Lillemork Nilsen fra Drøbaksund følger nærmest henne (34 totalt) og ligger rett foran Christine Walder fra Bærum (38).

Marne Magda Book, Åsgårdstrand (43), Charlotta Jonsson, Asker (45), Ragna Oline Nordland Lindhagen, Bundefjorden (56), Karen Drange , Os (68), Gry Hunstad, Askøy (73), Elise Lehre, Frognerkilen (80) og Vibeke Horgen Laksholm, Soon (97) følger deretter.

Se hele rankinglisten

Årets shorthanded-seiler allerede avgjort?

Den godeste Tim Sandberg topper også listen over Årets beste shorthanded-seilere, og også her er Øyvind Knudsen hans nærmeste utfordrer denne helgen. Poengforspranget Tim har, er imidlertid så stort at han ikke kan taes igjen etter helgens soloseilaser. Og med tanke på at høstens resterende seilaser alle har vekttall under 1,0, så kan han føle seg noenlunde trygg på å kunne bli værende der helt til sesongen er over.

Helgen vil imidlertid kunne by på store endringer i plassene bak seilerne i têt; de som allerede har spikret sine fire beste seilaser. Et godt resultat i Bergen Singlehanded og Raymarine OneStar kan resultere i kvantesprang på listen for enkelte seilere.

Det kan også skje om 14 dager, for syv norske seilere har valgt å ta turen til Danmark for å delta i megaseilasen Siver Rudder. Et godt resultat i en klasse med mange deltakere kan føre til et solid dryss av rankingpoeng.

Før helgens seilaser ser listen over Årets shorthanded-seilere slik ut.

Tønsberg på topp x 2

Tønsberg Seilforening og Asker Seilforening er per nå de ledende shorthanded-foreningene i Norge. De to foreningene ligger som nummer en og to både på foreningsrankingen og på listen over Årets shorthanded-foreninger.

På foreningsrankingen følges duoen i têt av foreningene Moss, Ran, Bærum og Hurum i nevnte rekkefølge. 

Bærum og Moss er også med på listen for årets beste seilforeninger på 3. og 4. plass, men de to neste plassene med Stavanger Seilforening og Gandsfjord Seilforening tyder på at shothanded-interessen og aktivitetene har tatt seg godt opp i Rogaland i år.

Foreningsrankingen finner du her

Og Årets shorthanded-forening her