Spenning på lange og korte shorthanded-baner
Høstsesongen står for døren for shorthanded-seilerne, og i løpet av høsten skal den endelige rekkefølgen på den nyetablerte kort- og langbane-rankingen avgjøres.
Det er mange måter å utøve og hevde seg på innen shorthanded-seiling. Noen liker å seile langt, andre synes det holder med en dagstur. Noen liker å seile lokalt – og ferdig med det. Andre liker å utfordre seg på nye steder og på nye regattabaner. Noen måler seg mot andre, mens andre synes det er gøy å se hvordan egen innsats og fremgang gir seg utslag på de ulike rankinglistene innen shorthanded-seiling.
Ved siden av den løpende shorthanded-rankingen, der resultater over de fire siste årene har innvirkning på rekkefølgen – og kåringen av Årets shorthanded-seiler, der sesongens fire beste resultater teller – har vi nå også etablert en «kortbane-» og «langbane-ranking».
To ganger Lønmo i têt
Alle regattaer med vektor under 1,0 teller med på kortbane-rankingen, mens alle regattaer med vekttall 1,0 eller høyere teller på langbane-rankingen. Tanken er at alle de som seiler i de mindre, lokale regattaene, skal synliggjøres på sin egen liste, mens de som har større ambisjoner og vil seile langt, skal ha sin egen rankingliste.
-
Regatta langs norskekysten i 2026
Shorthandedsailing Norway planlegger en regatta som starter fra Lindesnes og går langt nord.
-
Tønsberg Seilforening på shorthanded-toppen
Tønsberg Seilforening – godt anført av Tim Sandberg og Sigmund André Hertzberg – er blitt Årets shorhanded-forening 2024. Foreningen topper også den løpende foreningsrankingen.
-
Tim Sandberg ble Årets shorthanded-seiler 2024
Etter en imponerende sesong har det lenge vært klart at Tim Sandberg fra Tønsberg ville bli Årets shorthanded-seiler 2024.
-
– En urettferdig regatta
Harald Matland seilte 520 nm for å seile en regatta han viste han ikke kunne vinne. Nå har han laget film.
-
Vant uten mannskap
«Sons of Hurricanes» er ingen typisk shorthanded båt, men allikevel vant Jon Sverre Høiden Raymarine OneStar.
-
39 båter klare for soloseilas
Ingen vil klage på været under årets Raymarine One Star som seiles lørdag.
På kortbane-rankingen er det Yngve og Asbjørn Lønmo fra Hurum som har inntatt toppen av listen. De er begge flittige deltagere og har kapret sine poeng i regattaene Drøbak-Tristein, Kaupangleden og Oslofjorden Rundt. Rett bak følger Marius Andersen fra Frognerkilen. Også han har hentet sine poeng fra disse regattaene.
Til nå har 19 damer hentet rankingpoeng på denne listen, og best av dem så langt er Bente Vikenes fra Asker. Hun har opparbeidet seg et ganske godt forsprang på Elle Ramstad fra Frognerkilen og Ragna Oline Nordland Lindhagen fra Bundefjorden.
Best i vest når det kommer til mindre lokale regattaer, er Håvard Espeseth og Frode Tveranger Haugland fra Askøy.
Langbane-ledelse til Gandsfjord og Oslo
På langbanerankingen – det vil si regattaene med vekttall 1,0 eller høyere – teller regattaer som Seilmakeren Doublehanded, Shetland Race, Skagen Race og Bohusracet. Færderseilasen er også med på denne rankingen. Det er ikke fordi regattaen er spesielt lang, men den gode deltagelsen har kvalifisert arrangementet for et høyt vekttall. I tillegg teller årets EM i Danmark med på denne listen – så langt.
Kristian Andreasen fra Gandsfjord og Emil Bauck fra Oslo som seiler sammen, leder langbanerankingen. De har gjort det skarpt i Seilmakeren Doublehanded og Shetland Race. Også tredjeplassen går til en seiler som har hevdet seg godt i disse regattaene: Terje Gilje-Sørnes fra Gandsfjord.
Takket være sine resultater i EM, Færder’n og Skagen Race følger deretter Tim Sandberg og Sigmund André Hertzberg fra Tønsberg på delt 4. plass.
Maren Magda Book fra Åsgårdstrand er best av damene på denne listen. Hun og mannen Karl Otto Book ble europamestere i shorthanded-seiling i Danmark, og det ble honorert med 120 poeng. Det er dobbelt så mye som en trio fra Asker Seilforening har. Bente Vikenes, Susan Penty og Charlotta Jonsson har alle 60 poeng og deler andreplassen.
Stavanger-seilerne som ligger godt an på denne rankinglisten, har nå gode muligheter til å styrke sin posisjon. Første tellende langbaneregatta er nemlig Stavanger Singlehanded 19. august. Den har vekttall 1,0. Med samme vekttall og på samme dato arrangeres også Nordland Offshore Race i Bodø.
Seilerne på Østlandet får sin mulighet til poengplukking først 9. september i Raymarine Hankø OneStar. Samme dato går Bergen Singlehanded. 15. september er det duket for selve finalen på langbanerankingen med NM i shorthanded-seiling i Fredrikstad. NM har vekttall 1,25.
En liten historietime
Raymarine TwoStar, som opprinnelig skulle har foregått i juni, men som så ble utsatt til august, er nå avlyst på grunn av for liten deltakelse. Den kunne ha gitt langbaneseilerne i øst mange gode poeng.
Raymarine TwoStar – eller Watski Skagerrak TwoStar som regattaen opprinnelig het – er alle norske shorthanded-regattaers mor. Den ble arrangert første gang i 2004 og hadde på det meste 150 båter på deltagerlisten – pluss 75 som stod på venteliste for å få lov til å delta!
Til neste år feirer regattaen – og den norske shorthanded-seilingen 20 år. Det bør jo kunne være en anledning til å skape noe ekstra.
På Vestlandet startet shorthanded-seilingen året etter – i 2005. Askøy Seilforening registrerte suksessen i øst og etablerte Seilmakeren Doublehanded. I år talte regattaen 26 båter.
Disse to pioner-regattaene har – litt til ære, til minne og i respekt for at de nettopp er pioner-regattaene – fått beholde sitt høye vekttall på 1,5.