Slik unngår du sjøsyke
Sjøsyken er plagsom og kan ødelegge gleden ved båtlivet. Her er noen tips om hva du kan gjøre for å bedre trivselen for deg selv og mannskapet.
Første symptom på sjøsyke er vanligvis trøtthet. Enkelte får hodepine. Deretter kommer kvalmen, som kan utvikle seg til oppkast. Du kan også se symptomer hos andre. Dine båtvenner kan bli mindre pratsomme og innadvendte. Et gjesp kan være et tegn på begynnende sjøsyke.
Kort forklart er sjøsyke en konflikt i balansesenteret i hjernen. Balansesenteret får informasjon om bevegelser gjennom synet, beina og det indre øret. Mens det indre øret kun oppfatter hurtige bevegelser, oppfatter synet også de langsomme. Fagfolk mener det er konflikten mellom synet og øret som er årsak til sjøsyke, også kalt reisesyke.
Slik unngår du å bli sjøsyk
Om du følger båtens bevegelser med synet, vil det ha en forebyggende effekt. Da klarer balansesenteret å holde tritt med det som skjer. Om du holder deg ved førerposisjonen, eller styrer båten, er du sannsynligvis på det beste stedet om bord.
Matlaging og andre gjøremål i byssa, kan det være lurt å unngå, for da ser du ikke lenger horisonten. Blir du lett sjøsyk, er det viktig å unngå lesing og bruk av nettbrett eller smarttelefon.
Er du allerede blitt sjøsyk, kan du ha nytte av å legge deg ned. For når du ligger, er ikke konflikten mellom synet og det indre øret så sterk. Derfor kan søvn hjelpe på sjøsyke.
Om du vet at du blir sjøsyk, kan du ta sjøsyketabletter én til to timer før avseiling. På lengre seilaser kan du fortsette å ta dem til vinden roer seg eller du føler deg bedre. Sjøsyketabletter hjelper ikke etter at du er blitt sjøsyk.
For å unngå sjøsyke er det viktig å holde seg aktiv, ikke fryse og holde blikket på horisonten. La deg ikke friste til å sitte ved kartbordet, lage mat eller spille spill på smarttelefonen.
En sjøsyk person har dårlige reflekser
Sjøsyke er normalt ikke farlig. Det går vanligvis over etter kort tid i land. Men den syke har dårlige reflekser og oppmerksomhet under en pågående sjøsyke, og må holde seg i cockpiten eller et annet trygt sted om bord under seilasen. Om sjøsyken ikke gir seg, kan den føre til alvorlig dehydrering, spesielt i varmere farvann.
En egen erfaring
Jeg, langturseiler og forfatter av denne artikkelen, blir av og til sjøsyk når jeg seiler i sterke vinder. Mine egne symptomer er først trøtthet, så litt småkvalme. Det utvikler seg sjeldent videre, men trivselen synker når jeg rammes. Som oftest hjelper det med litt søvn. Men det beste for meg er å spise sjøsyketabletter før avseiling når det blåser liten kuling eller mer, eller å unngå å dra ut på åpent hav når vinden er sterk.
Som skipper på egne seilaser følger jeg med på om noen av mannskaper gjesper. Trøtthet kan være det første tegnet på at sjøsyken er på gang.
Medisiner mot reisesyke
Reisesyketabletter selges på apotekene. Ta legemiddelet minst én time før avreise. Postafen virker fra 12 til 24 timer. Marzine virker i cirka seks til åtte timer.
Ingefær er et naturmiddel og alternativ til reisesyketabletter. Det selges på apoteket. Dette middelet tas én time før avseiling og virker i cirka fire timer.
Skal du på en lengre seilas som varer i dager eller uker, og plages med sjøsyke, finnes det et reseptbelagt plaster, som festes bak øret. Det settes på minst fem til seks timer før avreise, og virker i inntil tre døgn.
Kontakt lege hvis du er gravid eller ammer og har behov for legemidler mot sjøsyke.