SOLING: Kristian Nergaard, Johan Barne og Christen Horn Johannessen tok VM bronse i Soling på Hankø i juni

Mange norske mesterskaps­medaljer

Sommeren har ikke bare vært OL, men også i verdens- og europa­mesterskap har norske seilere bitt godt fra seg. Tre gull-, tre sølv- og to bronsemedaljer er fasiten så langt.

Publisert Sist oppdatert

Mye å glede seg over for norske seilere i en medaljerik seilersesong. Vi har lykkes godt i ILCA U21, Waszp, Soling, og også Half Ton Classic. Her er en oppsummering av våre beste internasjonale prestasjoner.

Ung verdensmester

Stavangergutten Theodor Middelthon holdt nervene under kontroll på avslutningsdagen og vant VM i OL-klassen ILCA7 for seilere under 21 år, som ble arrangert i Portugal i begynnelsen av juli. Han startet dagen med femteplass. Da hadde det ingen betydning at den siste seilasen endte med 26. plass. Den kunne han stryke og han ble da stående med tiendeplass som dårligste resultat. 

Avstanden til sølvvinner Anatol Sassi fra Italia var hele 14 poeng og Middelthon ble med det en klar verdensmester. 

Jens Kaastad Ørjavik ble nest beste nordmann på 51. plass

VERDENSMESTER: Theodor Middelthon vant VM i ILCA 7 U21 i Portugal.
VM: Soling på Hankø

VM på hjemmebane

Kristian Nergaard og Farkas Litkey (Ungarn) delte på æren i de store Soling-regattaene i sommer. Nergaard, med mannskapet Johan Barne og Thomas Mathisen, tok EM-gullet i franske Lorient i mai, mens Farkas Litkey, Károly Vezer og Kristóf Wossala, som tok sølv i Lorient, revansjerte seg da KNS arrangerte VM på Hankø i slutten av juni. Da ble det ungarsk gull foran fjorårets verdensmestre fra Brasil, med Nergaard, Barne og Horn Johannessen på bronseplass.

Regattaen ble særdeles vellykket, med fine seilaser i strålende sommervær og alt fra helt lett til frisk vind på den legendariske banen utenfor Hankø.

Det ble en svært jevn tevling med norske seilere i sentrale roller. Første dag tilhørte Terje Wang, Odd Godager og Svein Sørensen, som med tredje- og andreplass ledet etter to seilaser. Dag Usterud, Terje Sorteberg og Torgeir Pedersen overtok ledelsen med to førsteplasser på dag to. Litkey kom seg frem i tet etter dag tre med første- og andreplass, og det ungarske laget holdt også ledelsen til siste slutt, til tross for å en straff for å ha forstyrret Herman Horn Johannessen i starten på den aller siste seilasen. 

Foruten gull til Ungarn, sølv til Brasil og bronse til Nergaards team var det solid representasjon på premielisten fra gamle, norske storheter. Anders Pedersen, Alexander Ringstad og Kjell Inge Heiberg ble nummer fire med same poengsum som Nergaard. På femteplass kom Herman Horn Johannessen, Lars Johannessen og Harald Blom Bakke, Terje Wang & co ble nummer syv, Lars Ingeberg, Alf Larsen og Bjørn Johanson ble nummer ti foran Rune Jacobsen, som seilte med samme båt og mannskap som under Barcelona-OL 1992, Erling Landsverk og Thom Haaland. Dag Usterud, med Pedersen og Sorteberg endte på 12. plass.

Solingklubben og KNS gjennomførte et flott arrangement, så bra at Norge skal arrangere EM i 2026.

Internasjonale medaljer i Sandefjord

Sandefjord Seilforening har lagt bak seg en seileruke uten like med 180 deltakere fra hele verden i WASZP Games. Seilerne fikk optimale forhold, om enn vinden til tider var i friskeste laget på banene i Sandefjordsfjorden. 

Sportslig sett ble arrangementet en stor suksess, ikke minst for de norske seilerne, som tok fire av seks medaljer i dame- og herreklassen. Foruten Hedvig Doksrød, som tok gullet i dameklassen gikk også de øvrige medaljene til Norge: Marie Butler Wang tok sølv, og den eldste av Doksrød-søstrene, Nora, tok bronse. 

I herreklassen ble det dansk seier ved Magnus Overbeck foran Markus Berthet og italienske Frederico Bergamasco. Kun to poeng skilte Berthet fra gullet. Anders Klippenberg ble nest beste nordmann på 12. plass, mens Victor Lööf ble nummer 19.

WASZP: Sølvvinner Markus Berthet.
WASZP: Tredobbelt norsk i dameklassen i WASZP Games – Nora Doksrød, bronse; Hedvig Doksrød, gull; Marie Butler Wang, bronse.
HALVTON: Espen Kamperhaug, som sammen med Espen Guttormsen, Eliert Kamfjord, Calle Andersen, Karl Otto Book og Sindre Sørebø to sølv i Half Ton Classic (VM) i Belgia.

Norske halvtonnere i Belgia

Årets Half Ton Classic Cup som ble arrangert i belgiske Niewpoort ga god uttelling til de norske seilerne, som tok andre- og fjerdeplass sammenlagt. Vinner ble en lokal belgisk båt. 

– Lokalkunnskapen ble godt betalt. Her var det mye sandbanker og strømmen var veldig lokal, sa Espen Kamperhaug, som sammen med Espen Guttormsen, Eliert Kamfjord, Calle Andersen, Karl Otto Book og Sindre Sørebø ble best av de norske i «King One». 

«The Evil» med Arild Heldal, Bjørn Lindgren, Adrian Veder, Espen Bakkerud, Kristin Nesheim, Lise Nilsen og Stig Froland ble nummer fire. Mellom disse skilte bare 0,7 poeng. Flere klaget over kvaliteten på arrangementet og gleder seg nok til at mesterskapet vender tilbake til Hankø i 2026.

KIEL: Frank Huth ble nummer fire i VM fir 2.4 mR.
KING ONE: Halvtonn i Belgia.

Nær bronse

Her ble det ingen norsk medalje, men det er verdt å få med seg at i et stort felt på 85 båter seilte Frank Huth fra Stavanger Seilforening inn til en sterk fjerdeplass, fire poeng bak bronse. Årets VM i 2.4mR klassen ble arrangert i Kiel første uke i august. •

Sølvvinner Markus Berthets beretning

Det var et veldig bra gjennomført arrangement og det var gøy å få så mange utenlandske seilere på besøk. 

I forkant av mesterskapet hadde jeg mye bra og intensiv trening utenfor Nøtterø og ved Fulehuk sammen med Victor Lööf, og jeg følte meg godt forberedt. Vi hadde gode forhold og pushet hverandre godt, så det var veldig gøy å se at både Victor og jeg lyktes godt i dette mesterskapet. Victor er en god seiler og han er som meg, han elsker å være på vannet.

Uken før NM fikk jeg besøk av Magnus Overbeck på Nøtterøy og vi fikk matchet bra i forkant av mesterskapet. Vi har seilt mye sammen og er gode venner, og jeg er glad på Magnus' vegne for at han vant regattaen.

KNS stilte med treneren Mads Severin Hassum-Olsen, som gjorde en veldig god jobb og hjalp oss med et bra opplegg før og under regattaen. Anders Klippenberg, som er en erfaren og dyktig seiler, deltok også i regattaen og vi snakket mye sammen underveis i mesterskapet. 

Om seilingen

Når jeg seiler prøver jeg å ikke tenke på resultatet, men heller på gjennomføringen, og å sette meg i en posisjon hvor jeg kan være med å kjempe i toppen. Jeg er godt fornøyd med dette, og jeg hadde en jevn serie. Jeg hadde stort sett gode starter uten å ta for mye risiko, og bra fart på kryss og lens. 

Siste dagen var det frisk vind og strålende forhold, og det var planlagt fire seilaser. Jeg var klar for det, men dessverre ble det bare to. For å vinne må alt stemme, og man må ha marginene på sin side. I fjor vant jeg EM mens Magnus ble nummer to, i år vant Magnus og jeg ble nummer to. Jeg er veldig fornøyd med en medalje i et så stort mesterskap på hjemmebane. Vi har hatt to fantastiske uker i Sandefjord med både NM og VM, og Norge fikk vist seg fra sin beste side.