Kongemøte og historisk sus
Helt på tur - 6. rapport: Vi måtte selvsagt med egne øyne se den sterkt omdiskuterte Olavstatuen i Skjerjehamn i Gulen i Sogn. Vi blir nok ikke de siste, for der satses det tydeligvis på turisme.
Store bildet: Skiftende lys og spill og speil over sjø og land skaper hele tiden nye, fascinerende scener.
Fedje fristet ikke til å bli værende. Vi hadde hørt om et livlig sted med mye å se, men ble slått av en aura av lett forfall og tomme bygninger. Nydelig landskap, men neste dag gikk kursen mot Gulen og Knut Steens statue av Kong Olav V som ble satt opp der etter at den ble vraket av Oslo kommune som opprinnelig hadde bestilt den.
Majestetisk
Og folkekongen hilser båtfolket velkommen fra toppen av knausen der han skuer vestover utover den spektakulære skjærgården.
Vi fortøyde i gjestehavna, og skjønte straks at vi var i et kongelig og eksklusivt miljø: 150 kroner for å legge tampen i land over natta, er det desidert dyreste så langt på vår vei.
Heldigvis var folkene vi møtte svært hyggelige, og vi ble traktert med både bløtkake og fiskesuppe etter dagens konfirmasjon i selskapslokalene i land.
Havna var utsatt for nordavinden, og vi fikk småproblemer med å komme oss ut neste dag da været stod på.
Sin egen historie
Ingen av oss i Vagabond er kunstkjennere. Men det må være lov å bemerke at det er forståelig at Oslo kommune vraket denne fremstillingen av Kong Olav…
Plaketten som er satt opp på stedet og skal fortelle historien bak statuen, nevner ikke kontroversene med ett ord. Ifølge den lokale historieskrivingen var det kun begeistring for kunstverket og hard kamp mellom flere interessenter som førte Folkekongen til Gulen.
Ennå er ikke stedet ferdig utbygd, men trolig vil vi her se en kraftig satsing på turisttilbud fremover.
Rettsstatens spirer
Jakten på gass til koking, førte oss imidlertid til kommunesentret Eivindvik litt lenger inne i skjærgården. Det var en perle! Og her var havneleie og strømtariff nede på et mer normalt nivå (50 kr og 20 kr).
Eivindvik var trolig åsted for Gulatinget – det første og toneangivende av de store landsdelstingene som representerer spirene til rettsstaten Norge. Vår venn Ottar kan ha vært innom her, for Gulatinget var godt etablert allerede på 900-tallet. Sannsynligvis ble tinget - først som allting, senere som lagting – grunnlagt allerede under Harald Hårfagre. Lovene fra Gula dannet mønster for de senere Frostating (midtnorge) Borgarting og Eidsivating (for østnorge). På 1200-tallet samlet Magnus Lagabøte disse lovene i en felles bok. Dermed kan vi si at rettsstaten Norge var etablert.
Historiske spor
Området rundt Eivindvik er fullt av historiske spor. Her har det vært aktivitet siden steinalderen, og Borgny på Husfliden deler gjerne sine store historiske og lokal-anekdotiske kunnskaper med tilfeldig besøkende om det er en rolig dag i butikken. I tillegg til et rikt utvalg lokale husflidsprodukter, byr hun også gjerne på kaffe om det faller seg slik.
Historien lever side om side med nåtiden – for eksempel representert ved nedfall fra Mongstad-rafineriet eller vond lukt etter West-Tank-eksplosjonen for ett år siden.
I det hele tatt er Gulen et utrolig spennende område vi gjerne kommer tilbake til. Naturen byr på mektige opplevelser, og overraskelser lurer bak de fleste nesene…
Lengst vest
I skrivende stund har Helt på tur-ekspedisjonen nådd Norges vestligste by – Florø. En sjarmerende by der ekspedisjonen har fått stempel som ”heavy-metall-diggerne” etter et besøk på den lokale rockepuben der Bergen-bandet Krakow dunket ny energi inn i to trøtte gamliser…
Neste utfordring blir å runde Stad. Men først skal vi gjøre et forsøk på å få skjøtet to ankerkjettinger a 50 meter. Ideen om å få Vagabond en tur på land for å inspisere kjølen etter grunnstøtingen i Kristiansand, er etter hvert forkastet.
Den lokale slippen mente pengene det ville koste oss var bedre anvendt til en kveld på byen. Vi har jo så solid båt!