HOLD HAVET RENT

STRANDRYDDING: Mange steder er det mye å ta av.

– Rydd en strand – nå!

5. mai er det nasjonal strandryddedag, men i år blir det også strandrydding i en hel uke. – Ja, egentlig bør det det vel egentlig være strandrydding hver dag hele året, sier Jon Amtrup i seilforbundets kampanje; Hold Havet Rent.

Publisert Sist oppdatert

Alle i Norges land har nå trolig skjønt at plastforbruket  vårt og all plasten som havner i havet, er blitt et gedigent problem, og Line Elvsåshagen i programmet «Planet plast» som for tiden går på NRK 1, har tatt med seg problematikken inn i de tusen hjem. Oppmerksomheten har ført til at Hold Norge Rent har stor tro på enorm oppslutning om strandryddedagen 5. mai.

I 2017 deltok nesten 49 000 frivillige i ryddeaksjoner på strendene langs kysten, og i år vil trolig så mange som 100 000 mennesker gå med krum rygg og plukke plaste i fjæra. Per i dag har allerede 75 000 registrert seg og er klare til innsats. I år blir det aktiviteter under en hel strandryddeuke, som strekker seg fra 30. april til 6. mai.

Seilere kan gjøre en forskjell

– Jeg vil oppfordre alle seilere til å delta, for vi kan gjøre en stor innsats på steder hvor vanlige folk ikke kommer til, sier Jon Amtrup i Norges Seilforbund.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

STØTTER KAMPANJEN: De beste norske seilerne støtter alle Hold Havet Rent-kampanjen.

Norges Seilforbund er medlem av organisasjonen Hold Norge Rent og har sin egen helårlige kampanje under navnet Hold Havet Rent, der seilere oppfordres til å plukke plast året rundt der de ferdes.

– Ja, vi har i prinsippet strandryddedag hver dag, vi, sier han.

Han oppfordrer seilere til å dra ut i skjærgården for å plukke plast på øyene i skjærgården. Øyene er gjerne det første og største mottaksstedet for all plasten som kommer drivende med havstrømmene. Nylig var internasjonal oppmerksomhet rettet mot Øygarden på Vestlandet, der det hadde samlet seg sjokkerende store plastmengder. Trolig er det mange tilsvarende øyer langs kysten.

– Og er det noen som kan finne frem til dem og rydde dem, er det seilere, mener Amtrup.

Juniorene kan være med

Han oppfordrer alle seilforeninger i landet til å organisere strandrydding i uken som kommer. Mange steder rundt om i landet er det organisert mottaksstasjoner og -steder for søppelet, men er det ikke det, er løsningen å ta det med hjem og avhende det sammen med husstandens søppel.

– Har foreningen en jollegruppe, så gjør noe spesielt med dem denne uken. La seilerne seile til en øy for å gjøre en innsats der – og seile tilbake igjen. Da får de litt følelse av å være litt på en ekspedisjon, og de gjør en innsats for miljøet. Jeg er overbevist om at de synes det er gøy med en litt annen treningsdag enn den vanlige, sier Jon Amtrup.

Han oppfordrer også alle til å ta bilder og fortelle om innsatsen de gjør. Tag dem med #holdhavetrent. Likeledes oppfordrer han alle plukkere til å registrere søppelet på appen «Hold Havet Rent.

Strandryddedagen er en kollektiv ryddedugnad som har vært organisert av Hold Norge Rent siden 2011, og i 2017 ble det samlet opp mot 1400 tonn søppel langs strendene, opplyses det fra gjenvinningsbedriften RagnSells, som har satt ut containere en rekke steder rundt om i landet.