I disse tider med hvaler fulle av plast
Seilerne kan også bidra til å fjerne plast
Denne saken publiserte vi for snart ett år siden, men den er mer aktuell enn noensinne!
– Dersom alle norske seilere får en kultur for hverdagsrydding når de er på sjøen og i uthavner, vil det kunne bidra mye til å holde kysten ren.
Det sier Simen Andreas Henrik Knudsen, som er en av drivkreftene bak tiltaket Nordic Ocean Watch, og han ønsker seilerne svært velkommen til å være med og bidra til å rydde strendene langs kysten. Forsøpling av havet er i ferd med å bli et alvorlig problem, men hvis alle bidrar litt, vil det være til hjelp, mener han.
Knudsen er selv bølgesurfer, og blant surferne er det blitt en kultur for å rydde strendene de surfer fra. Nå synes han seilerne kan adoptere denne kulturen og rydde i de havnene de besøker – om det er søppel i vannkanten og langs strendene der.
I intervjuet kan du høre hva Simen Andreas Henrik Knudsen har å si om dette og på Nordic Ocean Watch kan du lese mer om prosjektet deres og hva du kan bidra med – og hvordan du kan gjøre det.
«Tavaha» – si det mange ganger i sommer!
Gjennom å dele kunnskap og vise konkrete løsninger ønsker Nordic Ocean Watch å vise vei til en mer miljøvennlig og triveligere livsstil. Er det bra for havet, er det bra for deg, sier de.
På Hawaii, som er et av surfernes paradis, sier man «Aloha» når man møtes og hilser på hverandre. Det er en hilsen som uttrykker kjærlighet, fred, medfølelse og barmhjertighet. Tommelfinger og lillefinger løftes i været og man vinker med hånden.
Nordic Ocean Watch har lansert sitt hilsningsord i samme ånd: «Tavaha».
– Det er et uttrykk for å ta vare på havet (ta va(re på) ha(vet). Det omfatter samhold, forståelse og solidaritet på tvers av landegrenser, generasjoner og kulturer, forklares det på Nordic Ocean Watch’ nettside, og fortsetter:
– Havet knytter verden sammen. Det har alltid tatt vare på oss, og vi kan ikke leve uten. På tide å gi noe tilbake. Ta vare på havet.
Havet fylles med plast
På emneknaggene #tavaha og #plukkanopp kan du selv bidra med bilder på Instagram av for eksempel søppel for å illustrere utfordringene vi står overfor – eller aktiviteter som blir gjort for å ryddet opp. Eller du kan ta en kikk på hva andre har tatt av bilder.
Nedenstående videosnutt sier noe om hvor ille det er enkelte steder og hvor ille det kan bli dersom ikke noe gjøres.