NSF gir deg «Ukens Seiletips» hentet fra Seilerboka
«Risk management» Risikohåndtering
Hvor er de store fordelene å hente i dag? Skal vi gå etter skiftene, eller lete etter mer vind? Tar vi en stor sjanse ved å seile denne veien? Skal vi holde oss tett på feltet, eller søke mer separasjon? Nok av spørsmål å diskutere...
Regattaseiling er på mange måter et spill – akkurat som i poker er det et element av tilfeldighet, og en innsats som skal legges i potten.
Her er et eksempel: Du tror på et stort vindskift til høyre, ettersom det også var en avgjørende faktor på forrige kryss – så du seiler mot høyre, på en lift du tenker snart vil forvandle seg til en header du kan slå på. Det samme gjør mange av konkurrentene. Men en del av feltet er også ute på motsatt banehalvdel, og noen forsøker å slå på de mindre vindskiftene opp gjennom midten av banen. Du følger med på kompasset, og venter på en header. Du vet at hvis den kommer, og hvis den varer lenge nok, kan du slå og gå foran alle. Men din forventede header lar vente på seg.
En etter en slår de andre båtene omkring deg, og du vet at de vil tape plasseringer, både i forhold til båtene i midten og båtene på venstre side. Det samme gjelder deg selv – hvis du også slår. Men hvis skiftet virkelig kommer, vil du tjene stort og kanskje være først. Hvor langt ut mot layline vil du seile? For hver meter du seiler, øker du risikoen. Du spiller høyere og høyere jo lenger du venter. Gevinsten hvis skiftet kommer blir større, men tapet hvis det ikke kommer, vokser med samme fart.
ALT ELLER INGENTING. Situasjonen beskriver et klassisk dilemma for regattaseilere: Hvor mye skal du satse?
Og når du har «satt pengene» på noe som ikke ser ut til å virke, hvor fort skal du erkjenne det og slå tilbake mot hovedfeltet for å minimere tapet?
Det samme gjelder hvis du har tjent på et trekk: Du kan tjene enda mer på å fortsette, eller du kan «innkassere» og sikre en mindre gevinst ved å slå inn mot feltet igjen.
Ettersom både taktikk og strategi er basert på en viss porsjon usikkerhet – det er alltid en feilmargin – gjelder det å utvikle en evne til realistisk sannsynlighetsregning og risikovurdering, så du i størst mulig grad tar de riktige sjansene på de riktige tidspunktene – og seiler mer forsiktig og konservativt når det er dét som skal til. Seilere som ofte vinner store regattaer, er gjerne mestere i akkurat dette.
I regattaer med mange seilaser er en serie jevnt gode resultater gjerne bedre enn enkelte topplasseringer blandet med veldig dyre bommerter.
Denne evnen kan man dessverre ikke lese seg til – du må bruke timene på vannet. Seil mange regattaer og lær av dem!
MER I SEILERBOKA. Denne ukens seilertips er hentet fra kapittelet om «Taktikk og Strategi» i seksjon 4 «Regattaseiling». Andre temaer her er blant annet «Hvordan utnytte vindskift», «Strategi på slør og lens» og «Merkerundinger». Boka bestiller du her.