12.000 så klippestuperne
Aldri har så mange båter vært samlet på et så lite område utenfor Kragerø som da verdens beste klippestupere underholdt med halsbrekkende akrobatikk fra 27 meters høyde lørdag.
FOLKEFEST: Aldri har så mange båter inntatt bassenget utenfor Kragerø. Her er arrangøren med sin innleide Sun Odyssey 49i som de seilte fra Oslo. Fotos: Linn og Ørjan Krogh Hansen.
27 meter er høyt. Også for Magnus Dehli Vigeland og de andre 12 mer eller mindre profesjonelle klippestuperne som har inntatt Kragerø for helgen. Vanlig klippestupingshøyde er mellom 20 og 27, så Kragerø-plattformen er med andre ord i øvre sjiktet.
Alle de 13 er tidligere aktive stupere, men mange har ikke begynt sin klippestupingkarriere før i voksen alder. Eldstemann er 46 år, mens yngstemann på 26 fortsatt stuper aktivt hjemme i Storbritannia. Det er også sistnevnte, Gary Hunt, som går av med seieren etter de to innledende rundene og den avsluttende finalen.
Kragerø på kartet
Konkurransen er den andre i sommerens seks klippestupekonkurranser, som avlutter på Hawaii til høsten. For Kragerø er det derfor et av de største arrangementene som har vært holdt i byen, men et stort oppmøte av innflydde internasjonale pressefolk og fototeam. Med sol fra skyfri himmel kunne telemarksbyen neppe fått vist seg fra en bedre side denne dagen. I klyngen med båter var det flere som tok seg tid til et bad i finværet. Andre slet med tau som havnet i propellene mellom båtene som var bundet sammen for å ligge mest mulig stille.
– Den største forskjellen mellom klippestuping og vanlig stuping er at man må lære å lande med beina først. Hodet og skuldre tåler jo ikke å treffe vannet fra slike høyder, forteller Norges eneste deltaker, Magnus Dehli Vigeland (31). Han innrømmer at han synes selv ti meter'n på Frognerbadet er litt i høyeste laget for å lande med hodet først.
– Ikke ekstremidrett
Man skulle kanskje tro at stuperne ville trene mest mulig fra den høyden de skal stupe. Men nei.
– Vi har hatt to stup dagene før, og det holder, ler Magnus. Han forteller at de fleste kun trener fra ti-meter'n til vanlig, så det er kun når de konkurrerer fra klipper at de stuper fra slike høyder. Likevel, - den 31 år gamle matematikeren som jobber som geneforsker ved Ullevål sykehus påstår at han ikke driver med ekstrem-idrett.
– Nei, jeg vet at noen sier det, men jeg ville aldri ha kaset meg ut fra en klippe hvis jeg ikke følte at jeg behersket dette, understreket han. For så å fortelle om den gangen han ble blåst overende fra håndstående rett før han skulle slippe taket.
– Vel, ikke farlig sa du??
– hehe, jeg har vel hatt noen unkontrollerte stup når det har blås mye, men de fleste har vært kontrollerte, bedyrer Magnus, og legger til at han aldri har slått seg skikkelig.
Ankom i seilbåt
– Vi har tatt med oss kunder og partner og seilt fra Oslo, forteller Max Solheim. Han er en av Red Bulls utsendte og skipper om bord i den 49 fot lange Sun Odysseyen, som har ankret opp ved siden av pressebåten «Gamle Kragerø» i le av fjellveggen ytterst på "Øya" i Kragerø.
Om bord er en gjeng med smilende og jublende stupe-tilskuere, som alle har fått sine dedikerte oppgaver om bord i båten.
– Mange av dem har aldri seilt, men det har gått veldig bra, smiler Red- Bull- skipper Max, og berømmer gjengen for innsatsen så langt.
Les mer om arrangementet, resultatene og stuperne her.
Se flere bilder under i billedspesialen.