GLOBAL OPPVARMING: Sommerstemining i stede for høsstemning da Tromsø Seilforening arrangerte Hestnes Cup i september.

Bananer og kvinnfolk seiler mot Hestnes

Rapport fra jentebåten «Annatria» som i helgen seilte Hestnes Cup fra Tromsø.

Publisert

Fire barske båter la ut mot Hestnes en u-høstlig helg i september. Bølgene braste over dekk, mens regnbuen strakte seg over Tromsø og rammmet inn synet av Tromsøbrua sammen med Ishanvkatedralen. Slik startet helgens Hestnes cup. 

Målet var Hestnes gård med sine geiter, sauer og franske kokk som disket opp en deilig fiskesuppe av lokale råvarer. Saunaen varmet opp seilerne, og nordlyset danset over bålet på kvelden. Tromsø seilforening sin cup er ment å være en fin inngang til regatta for familier. Med yngste seiler på 7 år og storebror som virkelig fikk blod på tann da han over middagen meddelte at de hadde seilt på 3 timer 40 minutter og 34 sekunder. Fra hukommelse. Kanskje vi ses på tirsdagsregattaene fremover! 

DOUBBELHANDED: Dame-dream-team Kaptein Freya Sykes og Kjersti Monsen.
OPPNED: Studentene på «Vajra» fikk heist spinnakeren riktig vei til slutt.
START: X-362 «Pax» og Dehler-35 «Balder» kniver om den beste starten på søndag.
SPINNAKER: Magenta er den beste genakker-fargen i følge kapteinen Freya Sykes ombord «Annatria».
RUTE: Seilasen gikk sørover fra Tromsø til Hestnes Gård, og derfra nordover i mål neste dag.
NATTEHIMMEL: Nordlyset danset over bålet på kvelden.

Halvparten damer

Det har også vist seg at Hestnes cup er attraktivt for studenter og andre turseilere. Av de voksne var halvparten damer. «Annatria»,  Allegro 27, ble jente-båt som vanlig. Og fløy sin barbie-rosa genakkker med stolthet. Ingen seiler over 50 år. Siden oppstarten i 2023 har nå 12 ulike båter tatt turen til Hestnes. I et miljø som typisk ser 5-15 båter på tirsdagsregatter er vi glade for at nye båter blir med. 

LAVVANN: Båtene i Balsfjorden
BRYGGE: På utforskning på Hestnes Gård
SOL: God morgen fra Hestnes!
HAPPY: Musikkstudenten Anna ombord «Varja» er fornøyd med turen.
ALLE ALDRE: Lego som deltakerpremie gjør vindstilla litt mer overkommelig.
VIND: God bør.
TROMSØ: Det klassiske post-kort motivet; Tromsøya, Tromsøbrua og Ishavskatedralen på fastlandet. Et motiv man må være på havet for å se.

Spinnakler for første gang

Søndagens retur seilas var i sterk kontrast til lørdagens. Med medvind fikk «Vajra», en Comfort 30, mulighet til å seile spinnaker for første gang. Den havna opp-ned, selvsagt. Heldigvis var vinden snill og både mannskap og seil slapp unna kun med å være litt flau. Resten jubla! Da «Pax», en x-362 og flere års erfaring, presterte å gjøre det samme ble jubelen enda større! Vi støtter hverandre i Nord. 

Det ble en mer klassisk seiltur på søndagen med vind som dukket opp og forsvant. Båter som parkerte. Andre som forbipasserte og generelt mye frustrasjon. Solen, derimot, skinte kraftig. På et tidspunkt sto deler av mannskapene og holdt ut storseilbom iført shorts og BH. I Tromsø. I september!!! Global oppvarming kjennes godt her oppe.

Artikkelforfatter Kjersti Monsen

Kjersti Monsen er 33 år og arkitekt. Til vanlig seiler hun Mini Transat Proto, «Rhum Runner». For Hestnes Cup mønstret hun om bord «Annatria» for å seile shorthand med kapteinen Freya Sykes. 

– Det er faren min som har dratt meg ut på havet. Jeg begynte å seile regatta da jeg var 11 og fikk mast meg med på tur over Nordsjøen som 14 åring. (Stavanger-Banff seilas 2005). Minien er den desidert vanskeligste båten jeg har seilt og hun fortjener mye respekt. Har vært oppi 16 knop over Vestfjorden med kun storseilet oppe og 3 rev i. Målet er å få henne oppi maksfarten som er 20 knop. Forrige eier i Trondheim fikk det til noen ganger. Tror Redningsselskapet ble oppringt da det skjedde. Det ser visst villt ut! Liker å seile for man er i en helt annen verden. Hverdagen glemmes og fokuset går på vind, vann og venner. Digger mangfoldet i seilmiljøet. Hvor får man ellers pilse med studenter og pensjonister samtidig? En Tromsø-luksus er å ha båthavn 10 min unna jobb og hjem, forteller Kjersti Monsen