Vårpuss for en gammel dame
– Her vil det ettterhvert bli flere båter med historisk tilknytning til området, forteller Fredrik Lange-Nielsen. Seilas møtte Fredrik og kona Brit om bord i 113 år gamle «Frithjof 2» palmesøndag.
FRITHJOFS VENNER: Brit Lehne og Fredrik Lange-Nielsen bruker palmesøndag til vedlikeholdsarbeid på den gamle losskøyta «Frithjof 2».
I den gamle havnen innenfor Colin Archers hus i Tollerodden ligger skøyta «Frithjof 2». Her møter vi Fredrik Lange-Nilsen, som er godt i gang med sesongforberedelsene. I den lille småbåthavnen ligger også et par andre trebåter, samt et par glassfiberbåter og en trejolle med bunnen i været etter en tøff vinter.
Larviks strandpromenade er i ferd med å gjennom gå en seriøs ansiktløftning. Snart vil det bli flere eldre båter å se i havnen, får vi høre. Fredrik Lange-Nielsen forteller at det som et ledd i etableringen og oppgraderingen av den nye sjøfronten i byen også planlegges en historisk havn nettopp her.
– Jeg kjenner ikke alle detaljene i denne planen, men det snakkes om å tilby plass til båter med historisk tilknytning til området.
Losskøyta «Frithjof II» fra 1896 eies av stiftelsen med samme navn. Seilskuta brukes blant annet til diverse kystkulturaktiviteter og charterseiling.
Stiftelsen ble i 2007 tildelt Seilskuteprisen, en pris som deles ut annethvert år av Christiania Seilskuteklubb.
I tillegg til å ta med turister og passasjerer på solfylte hyggeseilaser brukes «Frithjof 2» til regattaseiling. Båten gjør inntil åtte knop på slør, og seiler raskere enn mange andre i klassen.
– Vi deltar i Færdern, og har flere ganger vunnet klassen vår i Tall Ships Race, forteller Lange-Nielsen, som opprinnelig er fra Oslo. Både han og kona har bodd i Larvik i flere år.
Det løpende vedlikeholdsarbeidet besørges av Frithjofs Venner på dugnadsbasis, som også forestår den daglige drift av losskøyta etter avtale med Stiftelsen. Frithjofs Venner teller nå 220 medlemmer.