Naddodur forlot Færøyene 24. august med kurs for Norge
Naddodur forlot Færøyene 24. august med kurs for Norge

Vikingskip kantret ved Måløy

En amerikansk kvinne i 20-årene er savnet etter at et vikingskip kantret utenfor Måløy tirsdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Til sammen var det seks personer i båten, alle utenlandske statsborgere. De fem andre, som er fra Sveits og Færøyene, ble reddet og fraktet til Florø der de tas hånd om av kriseteam. Politiet opplyser onsdag morgen at de har foretatt korte samtaler med de som overlevde, og at det blir opprettet sak.

Onsdag morgen avsluttes dermed redningsaksjonen, og søket går over i en ny fase: Søk etter en antatt omkommet person.

– Politiet har varslet familien og pårørende til den savnede, opplyser operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt onsdag morgen.

Seilte fra Færøyene

Johan Müller ved redningstjenesten på Færøyene (MRCC) forteller til VG at båten som har kantret seilte fra Færøyene lørdag 24. august. Da hadde turen allerede blitt utsatt som følge av dårlig vær.

Vikingreplikaen Naddodur kom ut for sterk vind og høy sjø vest for Måløy.
Vikingreplikaen Naddodur kom ut for sterk vind og høy sjø vest for Måløy.

Ifølge færøyske medier, er det snakk om et åpent vikingskip ved navn «Naddoddur», oppkalt etter den norske vikingnavigatøren Naddodd som skal ha oppdaget Island på 800-tallet.

Treskipet på ti meter med to master skal ha vært bygget etter færøysk tradisjon, og seilte fra Tvøroyri i retning Norge. Turen skulle i utgangspunktet ta mellom tre og fem dager, skriver local.fo 

Like etter klokken 05.30 opplyste Hovedredningssentralen at selve redningsaksjonen var avsluttet. Redningsleder Andersen opplyste at det har vært både redningshelikopter, redningsskøyte, kystvaktskip og flere kommersielle og sivile skip i området.

– Det er svært vanskelige søkeforhold, både fra luften og sjøen. Det er dårlig sikt, sterk vind og bølger, og også tidvis sterke byger. Det er vanskelig, sa redningsleder Oddgeir Andersen til VG.

Redningsskøyten «Idar Ulstein» har deltatt i operasjonen.

Medievakt hos redningsselskapet, Henrikke Zachariassen, opplyste til VG at det var fire–fem meter høye bølger og blåste rundt 20 meter i sekundet i søkeområdet tirsdag kveld.