Vær trygg i vinter

KLAR FOR VINTER: Dersom båten ligger på sjøen om vinteren er det spesielt viktig at den ligger godt fortøyd. Denne årstiden kan by på ekstra utfordringer, med vind og annet uvær ? selv om det her er stille før stormen.
KRYSSHOLT: Kontroller at kryssholtene sitter som de skal. Gjennom vinteren kan det bli store påkjenninger på dem.
HALEGATT: Går tauene gjennom et halegatt, kan du forsterke tauet der det går gjennom halegattet, for eksempel ved å tre en gummislange eller krympestrømpe innpå. Det blir kraftig belastning på tauet der det går gjennom halegattet, og det kan lett ...
FOR STORM: Er det meldt skikkelig uvær bør du legge ut ekstra fortøyningstau. Du kan gjerne doble alle fortøyninger.
LÅS SJAKLENE: En av de vanligste grunnene til at fortøyningstau løsner, er at bolten i sjakkelen skrur seg ut. Dette kan du løse ved at du skrur bolten skikkelig fast og deretter låser den ved hjelp av en streng eller buntebånd.
BEST: Det beste er om fortøyningstauene festes direkte på fortøyningsbøylen på utrigger. Ha gjerne isolasjon på metallbøylene, slik at du unngår gnag på tauet. Har du tau med spleiset øye, kan du tre det gjennom bøylen på denne måten.
SJOKKDEMPERE: Bruk sjokkdempere på alle tauene. Da hindrer du at båten blir liggende å rykke i fortøyningene og det reduserer belastningen på kryssholt og skrog. Sjokkdemperne kommer i en rekke forskjellige utgaver, tilpasset tauenes diameter og ...
KAUSER OG SJAKLER: Mange velger å bruke kauser og sjakler der man fester fortøyningstauene på brygge/utrigger. Egentlig er det best å bruke galvanisert mot galvanisert og rustfritt mot rustfritt. Kontroller at tauene er i god stand, uten skader.
KNUTE: Du kan gjerne bruke en pålestikk for å feste fortøyningstau til bøyle på utrigger. La løkken gå dobbelt rundt bøylen og lås enden med teip eller buntebånd. Da unngår du at knuten går opp.

Fortøy riktig i vinter

Ligger båten din ute i vinter, er det viktig med skikkelige fortøyninger. Her er guiden.

Publisert Sist oppdatert

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER