12 meteren «Sverige»

12 meteren «Sverige» under seil ved Strømstad

Tilbake i original stand

12 meteren «Sverige» fra 1977 ble døpt på nytt i Sverige med Pelle Pettersons datter Cecilia som gudmor.

Publisert Sist oppdatert

Sverige utfordret i America's Cup seilasene i 1977 med 12 meteren «Sverige» tegnet av Pelle Pellerson med Pelle selv som rormann. Volvo sto i spissen for en rekke svenske sponsorer som benyttet båten i et fremstøt på det amerikanske markedet. Seilasene foregikk i farvannet utenfor Newport R.I. og «Sverige» var en av fire båter som kjempet om retten til å møte den amerikanske pokalforsvareren. Etter å ha slått «Gretel II» i semifinalen ble det tap 0-4 mot «Australia» etter at svenskene hadde brukket masten i seilas de ledet klar.

Nyvinninger

«Sverige» dukket opp med flere interessante detaljer som var uvanlige for en 12 meter. For det første ble båten styrt med rorkult, og for det andre ble vinsjene betjent av pedaler. Noe helt nytt den gang, men senere relansert med stor suksess av AC laget fra New Zealand  under seilasene på Bermuda i 2017.

Kjøpt av nordmann

Det vakte en viss oppmerksomhet da Martin Kamperhaug i fjor høst kjøpte båten og erklærte at han skulle sette den i original stand, føre den tilbake i de svenske fargene md den opprinnelige hjemmeforeningen GKSS på hekken. 

Sverige», Newport 1977
Gudmødre Ellen Sundby og Cecilie Petterson
Cecilia Petterson foran «Sverige» i Strømstad

Gjendåp i Sverige

Sist helg ble »Sverige» gjendøpt i Strømstad med Cecilia Petterson og Ellen Sundby som gudmødre. Dette skjedde i forbindelse med Kostervalsen 2024 og premiereseilas for «Sverige» Strömstad SS sto for fint arrangement. «Sverige» kommer til Marstrand uke 27 under Swedish Match Cup. ellers ligger båten på Skurve , Strömstad SS

I Lokale regattaer

«Sverige» skal i denne sesongen stprt seile i lokale regattaer i Sverige, men det er muigheter for å se båten seile under MK Cup til høsten.