America's Cup

New Zealand kom fryktelig tilbake

Etter å ha vunnet to på rad onsdag ble britene rundseilt i Barcelona i dag, og er bare en seier unna.

Publisert Sist oppdatert

Dagens seilaser i kampen om de 37. America's Cup ble imøtesett med stor spenning. Hadde britene nå skrudd opp kvaliteten i seilingen med et knepp eller to, eller skyltes nederlagene onsdag personlige feil fra «Emirates Team New Zealand». Dagens seilaser kunne gi uavgjort i skåringsrekken, eller med én seiler hver, 5-3 til forsvarerne. Med to seire idag ville Pete Burling, Blair Tuke å laget kun være én seier fra å vinne pokalen tre ganger på rad. For å forhindre det, måtte britene eventuelt vinne fem seilaser på rad. Nervøsiteten var til å ta og føle på.

«Emirates Team New Zealand» gjorde alt riktig

Grafikken viste sterkere vind på høyresiden av banen og da «Emirates Team New Zealand» valgte å starte i lo fikk båten fritt leide mot styrbord banehalvdel. Da NZL og hadde større fart kunne de slå rett foran britene da begge båtene måtte slå over til babord. Dermed var i realiteten avgjort. Burling og Tuke seilte deretter et perfekt løp og kombinerte dekningen av konkurrenten med å følge med på vinden. De ga aldri britene noe passeringsrom og laget fra down under var langt foran i mål. 5-2 til New Zealand.

October 13, 2024. Louis Vuitton 37th America's Cup, Race Day 2. EMIRATES TEAM NEW ZEALAND, INEOS BRITANNIA
October 13, 2024. Louis Vuitton 37th America's Cup, Race Day 2. EMIRATES TEAM NEW ZEALAND, INEOS BRITANNIA

Valgte feil side i starten

I den andre seilasen startet britene i lo. Denne gangen lå presset på babordsiden, og da New Zealand gikk over stag kunne de krysse britene som hadde rett til veien fra styrbord. Siden ble det nok en paradmarsj for New Zealand som kunne seile som de ville uten å slippe britene innpå seg. Isteden seilte de igjen fra konkurrenten og viste at de hadde både fart , strategi og taktikk inne til å ta en ny klar seier. 6-2 til New Zealand.

Må ta fem på rad

Ben Ainslie klamrer seg nå til håpet om en gjentakelse fra San Fransisco i 2013 da Oracle teamet, som Ainslie var en del av, tok igjen en 1-8 ledelse og vant America's Cup med 9-8. Nå må britene vinne fem på rad. Det kan bli tøft når man ser på resultatene av dagens seilaser.