LANGTUR: Axel Ryder Schøyen og Anneline Olborg har alt vært under veid i syv måneder, men nå venter Atlanterhavet.
LANGTUR: Axel Ryder Schøyen og Anneline Olborg har alt vært under veid i syv måneder, men nå venter Atlanterhavet.

Den store testen etter syv måneders seiling

Anneline Olborg (28) og Axel Ryder Schøyen (28) forlot Oslo 2. mai. Nå kommer det unge parets fedre om bord og skal være med på ARC som starter søndag.

Publisert Sist oppdatert

– Det blir spennende å se om våre fedre klarer å overlate kapteinsrollen til de med flest nautiske mil under beltet. De ankommer to dager før avreise, så det blir så vidt tid til å indoktrinere dem før vi drar av gåre, forteller Anneline fra Las Palmas. Paret seiler Hanse 445 «Xantippe», en båt de har overtatt av Axels foreldre.

28-års krise

I vinter ble det hard jobbing for både Anneline og Axel med både kontorarbeid og oppgradering av båten. De installerte watermaker og litiumbatterier og gjorde båten klar for de store hav. De unge langturseilerne møtte hverandre under russetiden og har etter det fått seg både utdannelse og gode jobber. Til Avisa Oslo beskriver de en 28-års krise hvor det begynte å florere babyer rundt dem. De siterte Mark Twain og fryktet de ville være mer skuffet over hva de ikke gjorde enn hva de gjorde om 20 år. Karrierejaget ble derfor satt på hold.

Axel har vokst opp med seiling, mens Anneline har fått en bratt læringskurve de senere årene. Hun er nå i full stand til å håndtere den 45-fots store båten alene. Paret har seilt svært mye de siste årene.

MEKK: Det har vært mye arbeid for å få båten klar for langtur.
MEKK: Det har vært mye arbeid for å få båten klar for langtur.
ERFARING: Axel Ryder Schøyen har vokst opp med seiling.
ERFARING: Axel Ryder Schøyen har vokst opp med seiling.
LÆRER: Anneline Olborg har seilt mye de siste årene, og håndterer båten alene.
LÆRER: Anneline Olborg har seilt mye de siste årene, og håndterer båten alene.

Alt seilt 5000 nm

Paret startet langturen alt 2. mai, og har allerede fått opplevd mye.

– Etter at vi seilte fra Oslo i begynnelsen av mai gikk turen til Danmark og gjennom Kiel kanalen, og videre mot den engelske kanel. Der ble det litt juling i form av vind og motstrøm, men vi kom oss greit gjennom og var heldig med været - så vi storkoste oss. Deretter gikk turen over Biscaya, noe vi var veldig spente på, men heldigvis fikk vi drømmeforhold - fullmåne, hundrevis av delfiner og til og med en hval! Dette var en av de beste seilasene vi har hatt med genakeren oppe 70% av tiden, forteller Anneline.

HANSE 445: «Xantippe» er en ti år gammel Hanse 445.
HANSE 445: «Xantippe» er en ti år gammel Hanse 445.

Ingen spekkhoggere

Paret uttalte at de var nervøse for strekket fra Portugal og inn mot Middelhavet, men har nå seilt inn og ut av området uten å møte på problemer.

– Turen gikk videre langs Atlanterhavskysten av Portugal med stopp i fine byer som Porto og Lisboa, før vi rundet den sørlige spissen av Portugal og satte kursen for Gibraltar og Middelhavet. Etter litt spennende seiling mellom alle skipene i stredet fortsatte ferden helt til Ibiza. Her roet vi ned tempoet og seilte rundt på Ibiza, Formentera og Mallorca i to nydelige måneder før vi satte kursen ut av Middelhavet igjen og over til Madeira. Dette var vår lengste seilas hittil (ca 5 dager) men med god vind cruiset vi avgårde og nøt hvert sekund, selv med litt sorte ringer under øynene, forteller langturseileren.

Klare for Atlanterhavet

«Xantippe», befinner seg nå i Las Palmas hvor paret holder på å preppe båten før avreise. De har nå seilt 5000 nautiske mil, hvor det foreløpig kun har vært to ombord mens de har seilt.

– Det skal bli godt med mer mannskap og litt mer søvn. Blir rene luksusen, mener Annelise.

Det har blitt en del båtmekking i løpet av de syv månedene de har vært underveis, og håper at det meste holder over Atlanterhavet.

– Vi har mye backup systemer og vi føler at vi har preppet båten så godt som mulig. Vi gleder oss veldig til å komme utpå igjen, nå har vi vært «marinarotter» litt for lenge, avslutter Anneline.

Planen er å seile ett år, til Karibia og så hjem.  

Paret er aktive på sosiale medier og du kan følge dem på Instagram og Tiktok

Norske båter i ARC

Båtnavn Båttype Skipper
CoCoBaltic Yachts 52Trygve Sten Gustavsen
NewbeeLagoon 410S2Benedicte Holøien & Paul Fleet
TempusRCC Majestic 530Anders Johnsrud
XantippeHanse 445Axel Schøyen

ARC og ARC+

World Cruising Clubs populære fellestur over Atlanterhavet har i år 10 norske båter. Det har i de senere år vært to slike arrangement, ARC og ARC+.

ARC har flest deltagere, men det er ARC + som er mest populært for nordmenn. ARC pluss startet 5. november fra Las Palmas på Grand Canaria med seks norske båter av totalt 96. 

ARC starter fra samme sted 19. november med fire norske båter av 162.  Mens ARC-deltagerne seiler direkte til St. Lucia, en distanse på 2700 nm, får ARC+-deltagerne et lite stopp på Kapp Verde, får de krysser Atlanterhavet med Granada i Karibia som mål. ARC+ har Port Louis Marina, Grenada som mål i Karibia, mens ARC ender i Rodney Bay på St. Lucia.

Premieutdeling for ARC+ er 7. desember, mens utdelingen for ARC er 16. desember.