START: Farten ut fra start lå mellom 15 til 15 knop i 10-12 knops vind.

– Ønsker å returnere innen 26. februar

Biscaya blir liten når du seiler i 30 knop. Søndag startet seks Ultime 32/23 på en solo jorda rundt regatta fra Brest i Frankrike. En skipper ønsker å feire sin bursdag på fast grunn.

Publisert

Det var meldt lett vind fra start av Arkea Ultim Challenge, og det blåste ikke mer enn 5-6 m/s. Det er på grensen i hva som kreves for å få disse båtene til å fly, og sendingen fra start viste båter som hadde hele fartøyet løftet i vindkastene, eller seilte med begge sideskogene oppe, mens senterskroget berørte vannflaten. Disse båtene krever ca 22 knops fart for å løfte helt. Det var «SVR-Lazartigue», «Gitana 17» og «Banque Populaire» som fløy oftest.

Ønsker å rekke bursdagen

Det skal teoretisk være mulig å seile jorda rundt på 40 døgn med slik fartøy, men det forutsetter perfekte forhold. Prognosene sier at disse båtene vil bruke tre døgn lengre til Det Indiske Hav enn det Francois Gabart brukte da han satte solo rundt jorda rekord i 2017. Gabart brukte 42 døgn.

26. februar fyller Charles Caudreier 50 år. Han ser kipper på «Gitana 17», og satser på å rekke feiringen sammen med venner. Da har han 50 døgn på seg.

50 ÅR: Charles Caudrelier blir 50 år den 26. februar. For å feire hjemme må han klare å seile jorda rundt på under 50 døgn.
Charles Caudrelier, skipper du Maxi Edmond de Rothschild, ambiance aux pontons pour le dpart de lARKEA ULTIM CHALLENGE BREST, Brest le 07/01/24
YNGST: Tom Laperche vant starten etter en anstrengende oppkjøring mot regataen.
SAMLET: De seks deltagerbåtene lå samlet i under ett døgn.
SAMLET: De seks deltagerbåtene lå samlet i under ett døgn.

 

RASK: Trimaranen «SVR-Lazartigue» er den letteste av båtene, og var raskest ut fra startblokken.

Rakk starten

Tom Laperche, skipper på «SVR-Lazartigue» satte sin trimaran på vannet torsdag kveld, fikk rigget den fredag, og fikk en transportetappe til Brest på lørdag. Han rakk dermed starten i siste liten.

Han rakk ikke bare starten, men vant den også. Da TV-bildene ble avsluttet etter start så ledet feltets yngste skipper.

Jevnt i front

Det tok båtene bare 16 timer å krysse Biscaya, tross lett vind. Vinden ble friskere fra syd øst, og i løpet av natten seilte disse enorme trimaranene opp mot 40 knop. Etter start ble det krysslens, med tre jibber. Snittfarten over Biscaya endte opp på 22 knop.

Det er Charles Caudreier i «Gitana 17» som leder, med Thomas Coville i «Sodebo» bare 10 nm bak. Det skiller bare 17 nm de fire første, mens «Adagio» har falt etter. Dette er den eneste av disse Ultime 32/23-trimaranene som ikke flyr.

POSISJON: Feltet skal nå gjennom et område med mindre vind.

Utfordrende døgn

Feltet seiler nå fra utsiden av et høytrykk med sydøstlig vind til utkanten av et lavtrykk med sydvestlig vind. Passatvinden som vanligvis gir gode forhold fra Portugal til Stillebeltet er borte. Det er satt av store begrensingsområder rundt Madeira, Kanariøyene og Kapp Verde, som begrenser rutevalget. Det blir krevende døgn for seilerne.

Ultime 32/23

 Trimaranene er konstruert etter en boksregel med maksimal lengde på 32 meter, og bredde på 23 meter. De er bygget for å kunne håndteres shorthanded, double eller single. 

Fartøyene er avanserte karbonkonstruksjoner på 15 tonn. Riggen er 36 meter høy, og bærer opp mot 600 kvadratmeter med duk. Bare masten veier 1,2 tonn. 

De mest moderne utgavene har foiler som løfter hele konstruksjonen ut av vannet. Flyhøyden kan justeres, noe som gir en stabil og effektiv foiling. «SVR-Lazartigue» begynner å foile i 22 knops fart, og det krever en vindstyrke på 12-14 knop (6-7 m/s). 

Ultime-trimaranene foiler perfekt opp til en bølgehøyde på tre meter. Er det mer sjø så seiler disse fartøyene delvis på foilene. Da vil de eldre båtene klare å holde følge

Den store fordelen med foiler er under 25 knops vind, og spesielt på kryss. Mens de eldre båtene gjør 22 knop, vil en som foiler gjøre 28 til 30 knop. 

Arkéa Ultim Challenge

7. januar går startskuddet for en soloregatta jorda rundt med verdens raskeste seilbåter. Arkéa Ultim Challenge har kopiert formatet til Vendee Globe, men i stedet for 60-fots enskrogsbåter seiles det med trimaraner på 105 fot. Og det vil gå fort. Mens 60-foterene bruker rundt 70 døgn, kan de gigantiske trimaranene seile ned mot 40 døgn. 

Arkéa Ultim Challenge starter fra Brest, helt vest i Frankrike, og går rundt jorda med Sørpolen til styrbord. Den teoretiske distansen rundt jorden er på 22 461 nautiske mil. Gabart seilte 27 860 nautiske mil da han satte rekorden i 2017.

Det er seks skippere som stiller:

Maxi Edmond de Rothschild: Charles Caudrelie,

Banque Populair: Armel Le Cléac'h 

SVR-Lazartigue: Tom Laperche

Sodebo Ultime 3: Thomas Coville 

Actual Ultime 3: Anthony Marchand

ADAGIO: Éric Péron

.

.