Skrevet boka for deg med spørsmål om seilbåter
Ekspert Petter Mowinckel har hjulpet folk til å velge båt. Kunnskapen har blitt til en bok.
Etter 18 måneders arbeid er boka «Alt om seilbåten» levert fra trykkeriet.
– Utgangspunktet for boka var en sjekkliste jeg bruker når jeg vurderer ulike båter. Men for å bruke denne sjekklisten, så kreves det litt kunnskap. Boka er skrevet for at folk skal få et bedre grunnlag for å kunne vurdere ulike seilbåter, forteller forfatteren.
Petter Mowinckel ble kjent i seilmiljøet etter at han sammen med Birger Kullmann utviklet en regattabåt som masteroppgave under ingeniørstudiene i Trondheim i 1981. Etter noen år med å tegne regattabåter, ble det jobb som skipsingeniør på Det Norske Veritas. Parallelt har han eid mange ulike type båter, og har seilt langtur.
I dag er Mowinckel pensjonist, og eier av en 40-fots katamaran.
Alle løsninger har fordeler og ulemper
– Ingen fordeler kommer gratis. Ta rullemast som eksempel. Det er deilig. Du heiser storseilet bare en gang hvert år. Du kan reve trinnløst, men du får aldri et storseil med optimal trim. Også masten veier mer som reduserer båtens stabilitet. En kilo i masten tilsvarer ti kilo i kjølen, sier eksperten. Boken drøfter ulike løsninger, og gjør at leseren får et bedre vurderingsgrunnlag.
Forventningsavklaring
– Rosa skyer kommer ikke gratis. Alle drømmer om å våkne i en naturhavn med morgenbad i solskinn. Det man glemmer er dieseldyr, varmeapparat som ikke fungerer og uvær. Å eie en båt krever kunnskap, mener Mowinckel. En feil mange gjør er å starte med en for stor båt.
– Du lærer raskere å seile i en mindre båt. En mindre båt er også enklere å holde, mener eksperten.
Boka er på 188 sider og delt inn i 16 kapitler. Disse omfatter undervannskrog, styresystemer, eksteriør, rigg, seil, utstyr for seilhåndtering, interiør, det elektriske, båtens instrumenter, VVS, motor, verktøy og reservedeler, samt sikkerhet.
Utfordrende balanse
– Det er mye av innholdet jeg hadde i hodet, men jeg måtte få det bekreftet for å unngå feilinformasjon. Det har krevet en del jobb. Det har også vært krevende å finne en fremstilling av stoffet som både de ferske og de litt mer erfarende seilere vil finne nyttig. Boka heter «Alt om seilbåten» og det er en overdrivelse. Da hadde det blitt mange bind. Boka er ment som et nyttig overblikk over stoffområdet, forteller forfatteren.
Les også