TETT: Silverrudder ble solgt ut på 24 timer. Tyske bladet Yacht har vært med på å gjøre regattaen svært populær i Tyskland.

Ni norske båter påmeldt til Silverrudder

OPPDATERT: Harald Matland har seilt helt fra Vestlandet for å delta i verdens største soloseilas. I år er det flere norske enn noen gang. Også en nordmann seiler med dansk flagg. 

Publisert Sist oppdatert

Fredag går startskuddet for Silverrudder, og prognosene ser bra ut. Banen går rundt øya Fyn, med start og målgang i Svendborg. Over Syd-Sverige ligger det da et høytrykk som gir fin østlig vind og sommervær. Spørsmålet er om hvilken vei båtene skal seile rundt Fyn, med eller mot uret. Det er påmeldt 421 båter. Er det vind, vil de raske være i mål før det har gått ett døgn. Vinden skal holde seg fra øst gjennom hele seilasen.

Fire norske i Keelboat Medium

Harald Matland skal seile over 500 nm fra Nord Hordaland til Svendborg, og innlegg på sosiale medier viser at han er i rute. Matland har i alle år hevdet seg helt i toppet i shorthandedmiljøet på Vestlandet, men seilte ikke VM i Oslo. Silverrudder stod høyere på listen. Matland seiler en X-332 og havner da i klassen Keelboats Medium, båter mellom 30 og 35 fot. Det er 131 båter i denne klassen hvor ni er X-332. Dette er Silverrudders største klasse.

Matland vil møte Ole-Petter Laksholm og Frank Sandberg i klassen. Begge veteraner i denne regattaen. Laksholm seiler Sun fast 3300 og var første nordmann til å komme til Svenborg. Sandberg seiler en Sun Fast 35 og er også i rute.

Runar Åsly er også en veteran i Silverrudder. Åsly seiler en LM 30 Striker og er påmeldt som svensk. Han bor i Sverige, men føler seg norsk.

Brynjulf Mortensen deltar også, i en X-99 med DEN 60 i seilet, og er påmeldt som dansk. Han har derfor gått under vår radar. X-99 «Maxine» er en av syv slike båter i Keelboat Medium-klassen. 

HØYTRYKK: Det blir vind og behaglig temperatur under hele Silverrudder om prognoser slår til.
YOUTUBE: Harald Matland har egen YouTube-kanal hvor han legger ut filmer fra shorthanded-seiling.
SUN FAST 35: Frank Sandberg seiler «Tusså», en Jeanneau Sun Fast 35.
VETERAN: Ole-Petter Laksholm fra Son har seilt alle Silverrudder siden 2021.
NORSK: Runar Aasly fra starten i 2022.

Silverrudder

Silverrudder er verdens største soloregatta for kjølbåter. Første regatta ble holdt i 2012 med 15 båter. I 2013 var antallet nesten hundre og i 2014 var det påmeldt nesten 200. Nå er det et tak på 400 båter, og regattaen blir utsolgt på bare noen timer etter at påmeldingen åpner. Båtene blir plassert i klasser etter lengde, og det er ingen måleregel. Det er heller ingen regattaregler. De fleste deltagerne kommer fra Tyskland, hele 248 i år, mens det er 122 danske. Det deltar seilere fra 13 ulike land. 

Skapt for Silverrudder

Tim Sandberg i Dehler 30 OD «Hyrrokkin» er også på vei sydover. Han seiler klassen Keelboat Small, båter mellom 25 og 30 fot. Dehler 30 OD er skapt for Silverrudder og er den største båten i klassen. Det deltar fem Dehler 30 OD i klassen, men «Hyrrokkin» er den eneste som er tilpasset ORCi, og dermed litt annerledes satt opp med seil, sammenlignet med de andre som er entype. Tore Kristiansen er også påmeldt med en First 27.7. Det er 95 båter i klassen Keelboat Small.

RASK: Tim Sandberg i Dehler 30 OD «Hyrrokkin» deltar ikke som listefyll. Vi forventer et sterkt resultat.
PRAKTISK: Seascape 24 er bygget for familieseiling, men har like mye seil i forhold til vekt som en Melges 24.
STØRST: Den største norske båten i Silverrudder i år er J/120 «The Joker».

Store og små

Christian Huse stiller i den minste klassen med sin Seascape 24. Det stiller åtte slike båter, noen påmeldt som Seascape, og andre som First 24 SE. Seascape 24 er også en båt skapt for denne regattaen. Den har også en fordel at den kan trekkes etter en bil, fremfor å seile den lange veien fra Norge. I klassen Keelboat Mini stiller det 44 båter.

Peter Sahlström seiler den nest største klassen, Keelboats Large hvor det stiller 95 båter. Sahlström seiler J/120 «The Joker».

Rekorden for den minste klassen er på 19 timer, 27 minutter og 38 sekunder og ble satt i 2021 av Jørgen Mohr Ernst med en Melges 24. 

Mistet rekorden

Samme året seilte Jan Andersen banen på bare 14 timer, åtte minutter og 53 sekunder med trimaranen «Black Marlin». 

Norske Pål Stiansen satte i 2018 en rekord på 19 timer, ni minutter og 59 sekunder med sin Xp 44 «Born to Run», Denne rekorden ble slått av Jan Møller i en Frers 49 One Off i 2021. Rekorden for enslrogsbåter er nå på 16 timer, 57 minutter og ti sekunder.