Båter knust av byge på Formentera

Været i Middelhavet er blitt mer ekstremt. Det fikk båteiere på den lille øya i Spania merke onsdag 14. august. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Det voldsomme uværet oppstod om formiddagen ved øya Formentera, som ligger rett sør for Ibiza. Ifølge Facebook-gruppen «Middelhavsseilere» så dreide vinden 180 grader med vindkast opp til 80 knop, som tilsvarer 40 m/s eller nær 150 kilometer i timen. 

Uværet kom overraskende. Vindmodellen til Windy viste ikke uværet. Heller ikke med vindkast-visning. Den eneste modellen som viste uværet var ECMWF Thunder. Statlig værmelding hadde meldt om kraftig ustabilt vær.

STEIN: Noen av båtene traff hard stein etter at ankerfestet løsnet.
SJØ: Vinden skapte også store bølger som bidro til mer skade.
STØRST: «Wally Love» på 100 fot var den største av båtene som ble rammet.

Superyacht på stranden

Video tatt opp av José Nuno Guerra og vist på Facebook viser en knippe båter som har mistet ankerfeste, og er blåst opp mot stranden. Noen båter ligger og hugger i steinene.

Den største av dem alle er 30,5 meter lange Wally «Wally Love». Båten ble bygget i 2007.

ECMWF Thunder er den eneste som viste uværet. Ikke synlig i vind/gust, og heller ikke på ICON-EU Thunder.

Uværet ble også merket på Mallorca, men der ble ikke vinden sterkere enn 20 m/s.                      

ALVORLIG: Otto Backe seiler mye i Middelhavet og har sett at noe alvorlig er på gang.

Otto Backe fikk rett

For to år siden oppstod det et tilsvarende tilfelle på øya Korsica i Middelhavet, også i dette i August. Der var heller ikke dette været var meldt. 

– Været som kom var helt uventet, og var ikke meldt. Faktisk er det lite som har stemt med værprognosene denne sommeren. Meteorologene må nok utvikle nye analyseverktøy for de høye temperaturene vi har hatt i sommer, mener Backe. Han mener at det kraftige uværet henger sammen økt vanntemperatur, fortalte Middelhavsseileren Otto Backe for to år siden. Han befant seg da på Sardinia, rett sør for Girolatabukten hvor det ble størst skade. Han fryktet den gang at det var en hendelse som vi ville få flere av. Gårsdagens hendelse viser at han fikk rett.