GLATT: Harald Matland holder bunnen glatt ved å jevnlig børste den med egnet verktøy.

Oppskriften på en glatt bunn

Harald Matland er kjent for å vinne regattaer på Vestlandet med sin X-332 «X-Faktor». Glatt bunn er en av grunnene til suksessen.

Publisert

Grunnen til at Matlands bunn er så glatt er at han leser SEILmagasinet.

– Eg kjøpte for ein del år sidan ein Rophs maritim børste etter å ha lese ein artikkel i Seilmagasinet, skriver Matland i en e-post til SEILmagasinet. Det er en børste som stadig er i bruk, og han er svært fornøyd med den. Dessverre var det ikke mange nok som leste saken i SEILmagasinet. Rophs maritim børste er ikke lengre å kjøpe. Kanskje noen kan ta opp produksjonen. 

Vi skrev om løsningen i 2011

VERKTØY: Matland bruker to børster, en rett for ror og kjøl, og en buet med oppdrift under skroget.

Video som viser Rophs maritim børste i bruk.

To børster

Systemet består av to børster. En enkel liten børste og en lengre buet stand med doble børster. Denne har også oppdrift, slik at børstene blir presset opp mot skroget av oppdriften.

– Med den enkle børsten kjem eg til på kjøl og ror. Den store børsten med oppdrift brukar eg på skroget, og då med ein mikrofiberduk over. Då ser eg om det er groe under. Rur har eg aldri på skroget, sier vestlendingen.

Før han tar båten på land gir han skroget en runde med børstevask for å se hvor bra dette blir.

Må skifte bunnstoff

Harald Matland har til nå brukt VC17 under skroget, men må finne på noe annet til våren. VC17 er ute av salg. Han har testet ut Jotun hard racing på roret.