Seilernes verden

Plast i fjæra

Ser du plast i fjæra, så plukk det opp. Da er det ennå ikke blitt til mikroplast som skader fugler og fisk.

Publisert Sist oppdatert

En artikkel jeg leste om den britiske fotografen Mandy Barker i bladet «Fotografi» var tankevekkende. Som barn gikk hun langs strendene for å samle skjell og steiner, men hun la også merke til mengden av plast og søppel som ble skylt på land av bølgene. Etter hvert ble mengden plast og søppel på strendene hun vanket på så stor, at hun ble nysgjerrig på hva som var årsaken til at alle disse gjenstandene ble skylt opp i fjæresteinene.

Da hun ble utdannet som fotograf, materialiserte denne nysgjerrigheten seg i flere fotokunst-prosjekter der søppel er motivet. Bildene har gitt henne flere fotopriser, og for å forstå mer har hun deltatt i flere ekspedisjoner til havs sammen med forskere og miljøvernere. Der ute på havet har de fulgt søppelens veier, livsløp og hva den ender som. Hun har seilt gjennom de store «søppeløyene» som virvler rundt med havstrømmene, og hun har besøkt stranden Lap Sapwan i Hong Kong, også kalt Junk Beach, der hun har vasset i søppel opp til midjen. Alt er kommet sjøveien.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

FOTBALLER: Et av Mandy Barkers fotoprosjekter var å finne fotballer som fløtb på havet eller som var blitt skyllet opp i fjæra, og ut av dem lagde hun dette fotokunstverket som hun har kalt «Penalty».

Bildene hennes er flotte og tankevekkende, men de ble ekstra nære da Jon Amtrup en vinterdag i februar sendte meg et bilde av en strand fylt av søppel. Han var på seiltur fra Oslo til Ålesund. «Bildet er tatt av en tilfeldig valgt strand i Karmsundet», skrev han.

Fugler med magesekken fylt med plast, filmet på øya Midway Island i Stillehavet, 2000 nautiske mil fra nærmeste fastland, dukket samtidig opp i erindringen. Likeså rapporter om tiltagende funn av mikroplast i buken til fisker. Søppel i sjøen og på havet er blitt et alvorlig problem – det er ikke lenger bare uestetisk å se plastposer, plastflasker, garnrester og isoporbiter i strandkanten. De er en trussel mot dyr og mennesker.

[Artikkelen fortsetter under videoen]

Seilere er ikke synderne, jeg tror ikke det. Deres pasjon er å nyte og ha glede av sjøen, ikke å forsøple og ødelegge den. Seilere kan imidlertid gjøre en ørliten forskjell i det store miljøregnskapet. Vi liker å oppsøke uthavner og fredelige øyer; vi ferdes utenfor allfarvei til steder der organisert opprydning aldri finner veien. Der er det også søppel mellom fjæresteinene, og det er nettopp når det er synlig og stygt, at det bør plukkes – før det blir kvernet og malt av bølgene mot steinene og forsvinner ut i havet igjen som ørsmå, farlige plastpartikler. Hvorfor ikke gjøre det til en vane å plukke med seg noe av det du ser, slik at stranden er et lite hakk nærmere den tilstanden du ønsker å finne den i?

7. mai arrangerer Hold Norge Rent den store strand­ryddedagen. Sammen med tusenvis av andre kan du være med å gjøre en innsats. Og det monner. I 2015 ble det på én dag fjernet 244 tonn søppel fra strendene. Holdnorgerent.no forteller deg hvordan du kan bli med. Og så kan du jo besøke mandy-barker.com og kikke på prosjektet hennes og bli inspirert og skjønne hvorfor du bør delta.

Søppel som finner veien til sjøen i store mengder er et stort problem som må taes alvorlig. Noen finner også ut metoder for å rydde opp.