Mistet roret igjen

Thomas Coville avbryter rekordforsøket, og setter kursen mot Australia.

Publisert Sist oppdatert

Å sette ny Jules Verne-rekord viser seg vanskelig. Midt i det Indiske Hav mister «Sodebo Ultime 3» roret igjen. Det samme skjedde 3. desember, men da var trimaranen i Nord Atlanteren, og hadde kort retur hjem. Nå har det franske mannskapet satt kursen mot Australia. De befinner seg nå 14 000 nm sydvest for Kapp Leeuwin.

Trimaranen har tre ror, ett på hvert skrog. Det er roret på senterskroget som ikke fungerer. 

– Vi klarer oss bra, men er ikke i stand til å gjennomføre rekordforsøket. Det blir en teknisk mellomlanding i Australia for å få montert nytt ror, kommuniseres det fra fartøyet.

«Sodebo Ultime 3» har seilt 40 prosent av distansen rundt jorda etter 16 dager. De lå 258 nm bak Jules vere-rekorden, satt av «Idec Sport» i 2017.

REPERASJON: Her er roret som ble montert i desember etter at det ble ødelagt.
AVBRUTT: Thomas Coville kom 40 prosent rundt jorda før problemene startet.

 Også Francois Gabart har ambisjoner om å sette Jules Verne-rekord denne vinteren. Han har også avbrutt to forsøk så langt denne sesongen. Gabart er klar, og legger i vei straks værprognosen ser bra ut.

JULES VERNE TROPHY

Jules Verne-trofeet ble satt opp i starten av 1990-tallet hvor man ville forsøke å seile jorden rundt på under 80 døgn. Start og mål er en linje mellom Ushant i Frankrike og Lizards Point i England.

I 1993/1994 seilte «Commodore Explorer» distansen på 79 døgn, som gir 11,35 knop i snitt. Etter den gangen er rekorden slått syv ganger.

Den nåværende rekorden ble satt 27. januar 2017. «Idec Sport» brukte bare 40 døgn, 23 timer og 30 minutter på runden rundt jorden. Det var 4 døgn, 14 timer, 12 minutter og 23 sekuder raskere enn Loick Peyron og »Banque Populaire V»s verdensrekord fra 2012. Om bord i «Idec Sport« var Francis Joyon, Clément Surtel, Alex Pella, Bernard Stamm, Gwénolé Gahinet og Sébastien Audigane

Den teoretiske distansen rundt jorden er på 22 461 nautiske mil, men «Idec Sport» måtte ta omveier for å finne et ideelt spor. De seilte 26 412 n mil, noe som gir en utseilt hastighet på 26,85 knop.

Hadde de seilt korteste vei, ville snittfarten vært på 22,84 knop.

Det neste nå er å seile under 40 døgn, dobbelt så raskt som på 1990-tallet.

.