Wilma er fra 1988 og bygd etter tegninger fra Colin Archer

Hadde et triks på lur da spekkhoggerne angrep

Paret hadde planen klar for hva de skulle gjøre hvis spekkhoggerne angrep og hadde tatt med 75 kg med sand.

Publisert Sist oppdatert

Det svenske ekteparet, Helena og Fredrik Norberg har seilt fulltid siden 2016 i en Colin Archer og oppholder seg for tiden langs Portugalkysten. Problemene spekkhoggerne forårsaker er et samtaletema blant seilere og lokale fiskere. I flere havner er det båter som har fått roret ødelagt av spekkhoggere. Da de forrige uke ble angrepet av spekkhoggere hadde de planen klar etter tips fra fiskere.

Spekkhoggerne gikk rett for roret

Spekkhoggerne kom til syne tidlig om morgenen den 27 oktober rett sør for Lisboa 15 mil av kysten. Det blåste ca 10 m/s og sjøen var urolig. Helena våknet raskt av Fredrik sin høye stemme. 3-4 spekkhoggere hadde kommet til syne. Det tok bare sekunder fra de så den første finnen til det første smellet kom da spekkhoggeren gikk rett for roret.

Helena og Fredrik Norberg
Sand var lagret i bøtter ombord
Wilma er bygd av faren til Fredrik. Det er en Colin Archer

S/Y Wilma

Colin Archer

bygd i ferrosement

Registert i 1985

Lettskipsvekt 15 tonn

Høyde 15,5m

Cutterrigg

Seilt heltid fra 2016 av det svenske ekteparet Helena og Fredrik Norberg

Blogg: https://projektsunshine.se/

Hadde syv bøtter med sand

Paret hadde lagt en plan for hva de skulle gjøre hvis spekkhoggerne kom mot båten. Ombord hadde de 75 kg med sand fordelt i 7 bøtter. Denne sanden begynte de å strø i vannet langs roret. I følge fiskerne liker ikke spekkhoggere at det er sand i vannet. Paret var ikke kommet lenger enn til den første bøtta før spekkhoggerne forsvant. En vanlig interaksjon mellom seilbåt og spekkhoggere varer vanligvis 30-45 minutter. Denne gangen var det hele over i løpet av 2-3 minutter.

Svært solid bygd båt

Paret seiler en Colin Archer bygd i ferrosement. Båten har et solid ror i rustfritt stål, solid innfestingspunkter og med beskyttende skjegg i forkant. Colin Archer har heller ingen dyp kjøl. Paret har fått løftet båten for inspeksjon, og de fant ingen skader på roret.

Dessverre fant vi heller ingen spekkhoggertann,"

uttalte Helena og mener at spekkhoggerne bør vite bedre enn å gi seg i kast med en båttype som har vist sine fantastiske sjøegenskaper i over 100 år. Det er uklart om det var båtens utforming og solide utførelse, eller om det var sanden som gjorde at spekkhoggerne gav raskt opp.

Mer detaljer om angrepet kan leses på bloggen til ekteparet.