Som far, så sønn i Optimist-NM
For 33 år siden stod Jon Eriksen fra Sandefjord på toppen av Optimist-pallen. Under NM i Optimist i Moss gjorde sønnen, Henrik Løset Eriksen, det samme.
Ikke uventet ble det barn av tidligere storseilere som kom til å sette sitt preg på årets norgesmesterskap i Optimist i Moss. Tre godt kjente, norske seilernavn var representert på seierspallen, og aller øverst stod Henrik Løset Eriksen, slik faren hans, Jon, gjorde det i Optimist-NM på hjemmebane i Sandefjord i 1987.
Henrik havnet á poeng med Philip Forslund fra Nesodden, men Henrik snek seg foran Philip ved hjelp av sine tre seire i enkeltseilaser. Noen slike hadde ikke Philip, men han hadde en svært jevn serie. Han strøk en 4. plass som sin dårligste, mot Henriks 15. plass. Men å vinne enkeltseilaser utgjør den vesle forskjellen.
Syv seilaser ble gjennomført, og de foregikk etter litt daglig utsettelser i påvente av solgangsbris, som ut på ettermiddagen ga flotte forhold.
Hedvig Doksrød fra Sandefjord tok bronse. Det samme gjorde pappa Simen Doksrød i 1987. Seierspallen i Moss var med andre ord ikke veldig forskjellig fra den i 1987 – annet enn at det er en ny generasjon som har tatt over!
Fjorårets bronsevinner, Vetle Støen fra Nesodden, ble nummer fire denne gangen, mens Storm Kopperud forsvarte arrangørforeningens farger ved å bli nummer fem. Sam Leikvang fra Bærum avsluttet sterkt og vant to seilaser. Det ga ham en 6. plass sammenlagt. 30 seilere startet i mesterskapet.
Flere kjente seilernavn
Nytt av året var at gutter og jenter seilte sammen om NM-medaljene i aldersklassen U15 – for seilere mellom 13 og 15 år. Parallelt med mesterskapet hadde 11–12-åringene en regatta i klassen U12 Coming Stars, og der var det nok et kjent seilernavn som var å finne øverst på listen.
Svenske Fredrik Lööf ble olympisk mester i Star under OL i 2012 og er en av Sveriges mestvinnende seilere. Nå har han gjort nordmann av seg og flyttet til Åsgårdstrand, og sønnen hans, Victor Lööf, viste at det er all grunn til å tro at Lööf-navnet vil gå igjen på resultatlistene i lang tid fremover. Victor, som seiler for Tønsberg Seilforening, vant en klar seier foran Milla Sandmo Birkeland (et ikke helt ukjent seilernavn det heller) fra Ran og Ole Joss Lepperød (du har kanskje hørt det navnet før også…). Ole Joss og søsteren Oda Johanne Lepperød, som kom på fjerdeplass, seiler begge for Tønsberg. Ida Stenhagen fra Bærum kom på 5. plass og Hanna Marie Tvete fra Fredrikstad ble nummer seks.
God korona-kontroll
Mesterskapet i Moss foregikk under et strengt koronaregime.
– Det gikk veldig bra. Det var et supert lagspill mellom seilere, foreldre, lagledere og oss arrangører i Moss. Alle fulgte de reglene og anvisningene vi hadde lagd. Du kan si at dette var veldig krevende å planlegge, men faktisk ikke så vanskelig å gjennomføre. Vi er veldig tilfredse og gjorde oss mange gode erfaringer, sier stevneleder Hans Bjørn Paulsrud i Moss Seilforening.
En av de positive erfaringene de gjorde seg, var laglederens rolle under mesterskapet. All kommunikasjon mellom arrangør og deltagere gikk igjennom laglederne.
– Når man har briefinger eller fellesmøter med barn og unge seilere, er det ikke alltid lett å vite hva de får med seg av informasjonen. Det at vi nå briefet laglederne, som igjen gikk videre med informasjonen til barna, opplevde vi som veldig positivt. Da fikk barna informasjonen av lagledere og trenere som de er vante med å forholde seg til. Viktige meldinger ble på denne måten transformert på en veldig klar måte.
Hans Bjørn Paulsrud mener denne erfaringen var så positiv at den kan være verdt å ta med seg videre til kommende regattaer og mesterskap for barn og unge.
På forhånd var det varslet at det ikke skulle være noen premieutdeling, men dette ble omgjort siste dag.
– Vi synes det ble litt stusselig uten og vi følte at vi hadde god kontroll på situasjonen. Derfor bestemte vi oss for å ha en medaljeseremoni i de to klassene U15 og U12. Det gikk fint, og alle holdt seg innenfor sine kohorter og områder. De øvrige premiene fikk hver av laglederne i en bærepose slik at de kunne fordele dem rundt til sine seilere, sier Hans Bjørn Paulsen.