Rapport11: Presset til rekord
Charlie Dalin, vinneren av Vendée Globe var i mål på rekordtid. Under 65 døgn, mens rekorden var på over 74 døgn. Her oppsummerer vi regattaen.
Alt må stemme for å vinne, så mye ligger i forberedelsene. Om vi analyserer regattaen, så kan du se at Charlie dalin aldri gjorde store feil. Videre ser vi at båten var rask. Vi ser også at det var i Sør-Atlanterhavet han gjorde det, både på vei sydover og på vei nordover.
Over ni døgn raskere enn rekorden
Charlie Dalin gjennomførte på imponerende tid. Den kan stå lenge, kanskje åtte år eller mer før den rekorden faller. Det holder ikke med bare raskere båter for å slå rekorden. Vindforholdene må også klaffe.
Dalin fortalte etter målgang at Richomme hadde presset ham hele veien.
Om Dalin hadde seilt korteste vei ville han endt opp med en snittfart på 15,37 knop. Men han endte med å seile 3800 nm lengre enn korteste vei. Det gjorde at den reelle snittfarten var hele 17,79 knop.
Yoann Richomme var faktisk enda raskere, fordi han seilte lengre. Hans snittfart ble hele 17,95 knop.
Treg start for Dalin
Starten var ganske rask og udramatisk, men rett sørvest for Kanariøyene stoppet det opp, og feltet havnet bak rekordtiden. Når feltet stoppet etter åtte døgn, lå Dalin helt nede på 29. plass. Det var ingen god start.
Men båter til vest, hvor Dalin lå, fikk bedre vind, og han avanserte raskt. To døgn senene hadde han avansert til 4. plass. Dagen etter tok han ledelsen for første gang.
Vi så at Sam Goodchild som hadde imponert ut fra start ikke klarte å holde samme fart med sin båt fra forrige generasjon.
Dalin var først til Kapp Det Gode Håp etter 19 døgn, men ca ett døgn bak rekorden.
Vi ser at Dalin hele tiden kommer kjapper ut etter ett stopp, og at farten er hele tiden høy.
Tok en sjanse
Det ble nervepirrende i Det Indiska hav. Ved Kapp det Gode Håp lå Dalin i tet, men hadde selskap av Sebastien Simon, Yoann Richomme og Thomas Ruyant. Ved Kergulenøya kom det et digert lavtrykk. Yoann Richomme og Thomas Ruyant valgte en tryggere rute nord for lavtrykket, mens Dalin og Simon seilte korteste vei. Begge kom godt ut av uværet. Noen dager senere brakk Simon styrbord foil, og da så det bra ut for Dalin.
Dalin fortalte at han viste at båten var sterk, men at han nok ikke hadde tatt dette valget om han seilte i Sørishavet for første gang.
Dalin lå over 500 nm foran Richomme som absolutt ikke hadde gitt seg. Mot Australia, så stoppet det litt opp for Dalin, og Richomme spiste seg innpå. Det høye tempoet gjorde at Richomme fikk ristet seg av båtene rundt seg. Inn i Stillehavet lå han bare 300 nm bak Dalin. Her hadde også Dalin problemer med et seil, et seil som krevde en omfattende reperasjon som Dalin utførte etter boka. Syd for New Zealand var de nesten samlet. Richomme var heldig.
Simon holdt følge med de to, og ledet et kort øyeblikk i Stillehavet, men Richomme rundet Kapp Horn først, kun 9 minutter foran Dalin. Båten til Richomme var utviklet for Sørishavet, og det var helt klart ingen ulempe.
Først midt i Stillehavet hadde tatt igjen forspranget til rekorden. Armel Le Cleac´h rekord fra 2018.
Richomme var først til Kapp Horn, etter 43 døgn. Dalin bare ni timer bak. Nå la de to ca fire dager foran rekorden.
Slaget avgjort i Atlanterhavet
Dalin har en båt utviklet for skarp slør. Det var krevende forhold, og mange vindhull i Sør-Atlanteren. Dalin var alltid rask ut av slike hull. I Passatvinden holdt han høyere fart.I Nord-Atlanteren hadde Dalin opparbeidet seg en ledelse på 170 nm, men han tok ikke seieren som sikker. Det var fullt trykk helt til linja var krysset.
Han følte seg snytt for seieren for fire år siden, og det skulle ikke skje igjen. Da gikk han også i mål som første båt, men Yannicke Bestaven ble utropt til vinner, fordi han fikk tidsgodtgjørelse for en redningsaksjon.
Ikke helt problemfritt
Charlie Dalin sa at han følte regattaen som en 48 timers regatta da han gikk i mål, men vinneren hadde problemer han også.
Det var dramatisk da Dalin valgte å seile gjennom et lavtrykk i Det Indiske hav. Det var det tøffeste værmessig. Det mest kritiske var et ødelagt seil som han brukte lang tid på å reparere. Her kjørte han også synålen gjennom hånden. Det gjorde at Richomme tok ham igjen.
I Atanterhavet fikk han problemer med hydraulikken til kjølen. Han oppdaget også en sprekk i ett av skottene, en skade han også klarte å reparere. Dalin dro fordel av å kjenne båten ned til minste detalj.
Hvem blir nummer fire
Sebastien Simon har gått i mål som tre når dette leses, og tre mann har sloss om fjerde plass. Jerimie Beyou og Sam Goodchild har vært som to klegger. Fartsforskjellene har vært minimale. De har ligget side om side i to uker. Siste uken har også Paul Mailhat spist seg innpå. Men i det siste har Beyou hatt litt mer fart, mens Meilhat har hatt problemer med riggen. Sam Goodchild seiler en generasjon eldre båt, og har derfor imponert enormt.
24. januar vil vi antagelig vite hvem som blir nummer fire. Vi kan vente oss syv båter inn den 24. og 25. januar. Og hele 14 båter i mål innen januar er omme.
Det vil komme en jevn strøm av båter inn i hele februar, og de siste kanskje i starten av mars.
Vinnerne Dalin og Richomme er godt kjent
Dalin og Richomme er både konkurrenter og kollegaer. De har seilt sammen i Figaro-klassen. Når Richomme nærmet seg Dalin i Stillehavet så forsøkte Dalin å seile slik Richomme gjør, for å forstå hans plan.
Richomme fortalte at om han hadde gjort samme vurdering som Dalin, så viste han at han hadde gjort det riktige valget.
Richomme seilte sitt første Vendee Globe, og har kortere tid i IMOCA-klassen. Han ble hentet fra Class 40 hvor han var suveren. Han overtok sponsoren til Sebastien Simon som ikke lykkes i Vendee Globe for fire år siden.
Dalin fortalte etter målgang at Richomme hadde presset ham hele veien. Resultatet ble at han brukte under 65 døgn, mens tidligere rekord var over 74 døgn.
Les også