Rapport #9: Isfjell i siktet

Charlie Dalin tilbake i ledelse. 16 båter rundet Kapp Horn, de to i tet nærmer seg Ekvator, og vinneren for 4 år siden har gitt seg.

Publisert

Det har vært en komplisert uke for båtene i Atlanterhavet. For de tre i tet, så har det vært lite vind. 30 januar smatt Charlie Dalin forbi Yoanne Richomme til vest. Det har vært lokale vindforskjeller, og avstanden mellom de to har vært fra null til 100 nm. Nå er den på 50, men Dalin har høyere fart.

Sebastien Simon ligger foreløpig trygt på tredje plass, tross uten foil på styrbord side. Han ligger nå 315 nm, og det ser bra ut for ham. Simon ligger tett opp mot Brasil. Det ser ut som alle de tre i front har kommet seg inn i passatvinden som gir dem gode forhold nordover. Mandag passerer de to i tet ekvator, og Simon ett døgn bak.

Kamp om plassene bak

Vi har syv båter i feltet bak. Her leder Thomas Ruyant fremdeles an, og har trygget sin posisjon, men alle disse båtene har hatt en tøff kryss etter å ha rundet Kapp Horn. Værmeldingen ser ikke så ille ut, men seilerne har rapportert om vind på over 20 m/s og krapp sjø. Dette setter en stor påkjenning på båtene, men det ser ut som de så langt har klart seg bra.

Paul Meilhat har imponert, og avansert opp på en femte plass. Justine Mettraux klarer seg også bra, og har hengt seg fast i sin 10. plass.

NORDOVER: De tre i tet nærmer seg Ekvator mens de syv bak krysser seg nordover i Sør-Atlanterhavet.
RACE, DECEMBER 02, 2024 : Photo sent from the boat MS Amlin during the Vendee Globe sailing race on December 02, 2024. (Photo by skipper Conrad Colman)iceberg
FARE: Denne uken har seilerne observert isfjell i Stillehavet. Det kan være livsfarlig.

Meldinger om isfjell

Arrangører jobber tett sammen med et firma som overrvåker isen. De setter en isgrense som skal være trygg. Dette gjør at båtene seiler lengre nord enn tidligere, og får en lengre vei. Men når første båt har passert, så kan de ikke justere grensen.

Ved Kapp Horn er det en utfordring. Her må båtene ned til 56 grader syd. Arrangøren må ta en avveining mellom fare for is, mot å gi seilerne noen valgmuligheter for kurs.

Isen de har observert er ved Punkt Nemo. Isgrensen øst for Kapp Horn går ekstremt langt nord.

Store isfjell kan seilerne se på radar og visuelt. De melder også fra mellom båtene. Det er de små isklumpene som er farligst. 9/10 av massen er under vann, og selv om de knapt syns kan de veie tonn. Skroget på en IMOCA kan være under 4 mm tykt. En kollisjon kan bli fatalt.

BRUTT: Yannicke Bestaven har søkt havn i Ushuaia. Båten har flere skader.

Femte seiler ut

Yannicke Bestaven kom rundt Kapp Horn, og svingte inn til Ushuaía. Nå forteller han at han har hatt problemer med styringen siden Azorerne, men at det ble bare verre og verre. Han brøt mens han fremdeles klarte å manøvrere båten. Video fra Ushuaía viser at ett ytterlag av skroget har blitt revet av bak mot hekken. Det er også skader rundt kjølen. Det ser ikke bra ut. Bestaven tok avgjørelsen om å bryte svært tungt.

Planen er å lappe sammen båten, og fullføre jordomseilingen, men utenom konkurranse.

Pip Hare er også trykt inne i Melbourne og ble møtt av tilhengere langt til havs.

Mot ekvator

De tre første er nå i passatvinden og når Stillebeltet til uka. Det ser ikke ut som det vil stoppe dem så mye. Fem døgn frem er de ved Kapp Verde.

Da må de bestemme seg for hvor langt vest de må seile. Vanligvis må de vest for høytrykket ved Azorene og over på nordsiden. De kan være i mål alt om to uker.

Feltet bak kommer nå på oversiden av et lavtrykk, og får vestavind et stykke, men vil stoppe opp øst for Rio før de kommer i passatvinden.

Det er fremdeles 20 båter i Stillehavet, og de strekker seg fra New Zealand til Kapp Horn. Men båten i tet snart bare har 4 000 nm igjen, har bakerste hele 12 000, tre ganger distansen.

ROUTING: Beregninger viser at Dalin er vest for Kapp Verde på onsdag.
VILT: «Sodebo Ultime 3» inn i Det Indiske hav i 35 knop som kanskje ikke er raskt nok.

Jakter Jules Verne Rekord

Thomas Coville og seks andre forsøker å sette ny Jules Verne-rekord. Kjappest mulig rundt jorda, non stop. De seilere trimaranen «Sodebo Ultime 3» på 105 fot. Denne foiler.

Jules verne ble satt opp for å se om det var mulig å seile raskere enn 80 dager rundt jorda. Det klarte «Commodore Explorer» i 93/94 og brukte 79 døgn. Mer enn de beste Vendee Globe-seilerne, som kan klare det under 70 døgn.

Jules Verne-rekorden er på 40 døgn, 23 timer og 30 minutter, satt av Idec Sport i 2017. Det er en litt mindre trimaran, uten foiler.

«Idec Sport» seilte ekstremt raskt i Sørishavet. Thomas Coville kom inn i det Indiske hav i går, over ett døgn før Idec Sport, men ledeslen har krympet.

Sodebo seiler nå 33,5 knip, mens «Idec Sport» seilte 38 knop. Coville må holde farten over 35 knop for å lykkes.