Duo kjemper om å bli Årets shorthanded-seiler
De to makkerne Sigmund André Hertzberg og Tim Sandberg ligger begge an til å bli Årets shorthanded-seiler. Neste helgs NM og Zhik OneStar vil imidlertid avgjøre om de blir en eller to om den saken.
Det skal godt gjøres å vippe de to av pinnen nå som shorthanded-sesongen går inn i siste fase. Sigmund André Hertzberg (Oslofjorden) og Tim Sandberg (Tønsberg) har opparbeidet seg et godt forsprang på Marius Løken (Røyken) og Truls Haug (Soon) på plassen bak. Spenningsmomentet ligger i om begge vinner med samme poengsum – eller om det blir Tim Sandberg som stikker av med seieren.
Det er med andre ord duket for et internt oppgjør om bord i samme båt!
For å bli Årets shorthandedseiler teller seilernes fire beste resultater for året, og som makkere om bord i Sun Fast 3300 «Hyrrokkin» har Sigmund André og Tim samme poengsum:
- 1. plass i Raymarine TwoStar – 180 poeng
- 1. plass i Færderseilasen – 123 poeng
- 1. plass i Hollænderseilasen – 121 poeng
- 1. plass i Kaupangleden – 68 poeng
Denne helgen skal de to seile NM i shorthanded på Hankø sammen, og et godt resultat der gjør det mulig å forbedre den dårligste poengsummen (68). Helgen etter NM er det Zhik OneStar der Tim skal seile »Hyrrokkin» alene, og der vil han ha mulighet til å pynte på sin poengsum og dermed passere makkeren sin.
Og i dette scenariet blir det jo slik at dersom de to gjør det dårlig i NM sammen og ikke klarer å forbedre 68 poeng–eren, så vil det bli desto lettere for Tim Sandberg å forbedre sin egen poengsum i Zhik OneStar.
Hva skal man si? En delikat, intern kappestrid…
Mellom Truls Haug/Marius Løken på delt 3. plass og Yngve og Asbjørn Lønmo fra Hurum på delt 5. plass, skiller det kun tre poeng. Mellom dem er med andre ord alt åpent. Haug/Løkens dårligste poengsum som må forbedres, er 80, mens «the Lønmos» svakeste er 72. De har med andre ord en hakket enklere oppgave om de vil styrke sin posisjon ved hjelp av NM-resultatet sitt enn Haug/Løken.
I familien Lønmo gjelder for så vidt også det samme som mellom Sandberg og Hertzberg. Deres interne rekkefølge kan avgjøres i Zhik OneStar der Yngve skal seile alene og følgelig har mulighet for å forbedre sin poengsum.
Det er imidlertid ikke hogd i stein at det vil være disse seks det handler om når det gjelder å bekle de øverste plassene på listen over årets shorthanded-seilere. Det er regattaer nok med høye vekttall igjen i sesongen som vil gi anledning til å forbedre poengene man har ervervet seg til nå. NM i shorthanded, Zhik OneStar og Bergen Singlehanded har alle vekttall 1. Norske seilere er også påmeldt i den danske regattaen Silverrudder, og deres plassering der vil også bli multiplisert med vekttall 1.
Det går med andre ord mot en spennende høst før en Årets shorthanded-seiler kan utropes etter at siste båt er i mål under North Sails Nesodden Høstcup 25. september.
Årets shorthanded-seiler – Topp 10
1. Sigmund André Hertzberg, Oslofjorden - 492 poeng
1. Tim Sandberg, Tønsberg – 492 poeng
3. Truls Haug, Soon - 400 poeng
3. Marius Løken, Røyken - 400 poeng
5. Asbjørn Lønmo, Hurum – 397 poeng
5. Yngve Lønmo, Hurum - 397 poeng
7. Børre Søraas-Sæther, Nesodden - 368,9 poeng
8. Øyvind Knudsen, Moss - 349 poeng
8. Morten Knudsen, Moss - 349 poeng
10. Harald Walder, Bærum - 335 poeng
Bærum-seilerne best som lag
Seilerne i Bærum har hatt en meget god shorthanded-sesong så langt, og de seks beste av foreningens seilere har til sammen skaffet seg en solid ledelse på Ran Seilforening. Ledelsen er såpass stor at mye skal endres om noen av seilforeningene bak skal kunne ta igjen Bærum Seilforening.
Hvem som skal fylle de nærmeste plassene bak Bærum, er imidlertid et helt åpent spørsmål. Bak Ran Seilforening er poengforskjellene små, så mye kan endres innen sesongen er omme og den endelige listen skal bevares for historiebøkene.
Oppskriften for å forbedre seg varierer litt fra forening til forening. Noen seilforeninger, som for eksempel Moss og Hurum, har et par seilere som drar store deler av poenglasset. Disse foreningene vil kunne forbedre seg vesentlig om flere seilere fra foreningen deltar og kaprer poeng. Det er lettere å forbedre de laveste poengsummene enn de høyeste. Så det å moblisere og mane til deltagelse, skape foreningsstolthet og engasjement er kanskje ikke så dumt.
Andre foreninger har sine poeng jevnere fordelt på seks seilere, men foreningen har kanskje seilere som ligger hakket under de seks beste. Deres poengsum består kanskje av kun ett eller to ganske gode resultater fra årets regattaer. Ytterligere et resultat eller to vil bety at de kan plusse poengene fra disse regattaene til poengsummen de allerede har.
Det fins flere veier til målet, men det genuine med lagkonkurransen er at resultatet hviler på flere – og ikke bare innsatsen til noen få.
Årets shorthanded-forening – Topp 10
- Bærum Seilforening – 1446,50 poeng
- Ran Seilforening – 1098,00 poeng
- Tønsberg Seilforening – 1027,40 poeng
- Bergens Seilforening – 1020,50 poeng
- Moss Seilforening – 970,00 poeng
- Hurum Seilforening – 936,00 poeng
- Nesodden Seilforening - 912,40 poeng
- Asker Seilforening – 880,42 poeng
- Drøbaksund Seilforening – 775,11 poeng
- Kongelig Norsk Seilforening – 753,14 poeng