Louis Vuitton Cup

Luna Rossa Prada Pirelli

Luna Rossa Prada Pirelli ubeseiret i første runde

Bare slått at pokalforsvarer Emirates Team New Zealand som er utenfor konkurransen

Publisert Sist oppdatert

Første runde av Louis Vuitton Cup, utfordrernes kvalifiseringregatta er over. Alle båtene har møtt hverandre én gang, også Emirates Team New Zealand som bare deltar i de innledende rundene. Nå semifinalene starter, med bare fire deltakere, må New Zealenderne avstå, sammen med den siste båten i den innledende round robin.

Ingen store overraskelser

De første runden bragte ingen store overraskelser. Emirates Team New Zealand viste at det ikke blir lett, denne gangen heller, å fravriste laget America's Cup. Laget vant alle seilasene bortsett fra en seilas og imponerte særlig i en tett match mot Luna Rossa Prada Pirelli der ledelsen skiftet flere ganger. Mye peker i retning av en omkamp mellom nettopp disse lagene i selve America's Cup finalen. Det eneste laget som påførte New Zealenderne tap var INEOS Team Britannia.  

Lite vind

Den største utfordringen i den innledende runden var vinden som til tider var nær minimumsgrensen og førte til at flere av båtene fikk problemer med å holde seg på foilene. Det påvirket resultatene og førte til at resultatene ikke gir et helt korrekt bilde av styrkeforholdet mellom lagene.

Nestenulykke

Det kunne midlertid gått riktig ille for pokalforsvareren som mistet båten seks meter rett i krybben etter at løftekranen sviktet. Bakkemannskapene klarte imidlertid på rekordtid å få båten seilklar igjen etter at det viste seg at skaden var mindre enn fryktet.

Andre runde starter 3. september

Men først skal utfordrerne gjennom Louis Vuitton Cup, der andre runde av round robin seilasene starter tirsdag 3. september. Resultatene av de to rundene vil være avgjørende for hvilke fire lag som går videre. 

Luna Rossa Prada Pirelli

Blant utfordrerne er det utvilsomt Luna Rossa Prada Pirelli som har imponert mest, med seire i samtlige matcher over de andre utfordrerne. Ikke bare har de best fart, men det rutinerte rormannsparet Jimmy Spithill og Fransesco Bruni har nesten ikke gjort feil. De vant riktignok ikke alle startene, men var alltid i posisjon til å slå seg fri slik at de kunne dra fordel av farten.

INEOS Team Britannia

Kun ett tap og det var mot italienerne. Britene har forbedret seg fra de preliminære seilasene, og Ben Ainslie, Fletcher Dylan og laget viser at de vil ha en finger med i spillet.

NYYC American Magic

Med stjernelaget Paul Goodison og Tom Slingsby er det knyttet forventninger til at New York Yacht Club skal bringe America's Cup tilbake til Newport for første gang siden 1983. Med bare to seire er laget imidlertid ikke utenfor faresonen i kampen om å unngå å bli eliminert, og trenger å gire seg opp et hakk for å bli en seriøs utfordrer.

Orient Express Racing Team

Det franske laget har kjøpt designpakke fra New Zealand og seiler i prinsipp en søster av Emirates Tem New Zealands båt. Men man må også vite hvordan den skal seiles, og her har det franske laget, som var sist på vannet med sin båt, litt å hente igjen. Båten har tidvis vist at det ikke er noe galt med farten, men må skjerpe detaljene. Kun én seier, mot Alinghi Red Bull.

Alinghi Red Bull Racing

Det begynner å bli en stund siden Alinghi vant America's Cup. Da hadde de kjøp Russell Coutts og det meste av laget fra New Zealand. Nå må laget klare seg på egenhånd. Det merkes. Sveitserne  er det svakeste laget så langt og står uten eiere i Louis Vuitton Cup. Veien frem blir lang denne gangen.