Lot seg ikke slå

«Emirates Team New Zealand» ble det første laget i moderne historie til å vinne America's Cup tre ganger på rad.

Publisert Sist oppdatert

Det hjalp ikke for «INEOS Britannia» å vinne starten med høyest fart over linjen. Pokalforsvareren slo rett over på høyresiden og fikk en gigantisk vindkantring i sin favør og som ga et forsprang allerede ved første møte. Pete Burling og Nathan Outteridge tok godt vare på ledelsen, men var truet både på andre og tredje kryss. «Emirates New Zealand» kom imidlertid alltid best ut av tette situasjoner og det var etter hvert aldri noe tvil om utfallet av den niende seilasen i årets Louis Vuitton America's Cup.

October 19, 2024. Louis Vuitton 37th America's Cup, Race Day 6, Race 9. EMIRATES TEAM NEW ZEALAND, winners of the America’s Cup.
SEIER: New Zealand har nå vunnet America's Cup tre ganger på rad.
October 19, 2024. Louis Vuitton 37th America's Cup, Race Day 6. EMIRATES TEAM NEW ZEALAND, winners of the Louis Vuitton 37th America’s Cup
VANT: Seiersglade New Zealendere etter å ha vunnet 7-2 over Storbritannia.

Skuffet, men ikke utslått

Ben Ainslie og Dylan Fletcher var skuffet, men tok tapet med stil og verdighet. Ingen av dem hadde annet enn rosende ord om Pete Burling og Nathan Outteridge som leverte en imponerende serie. Som Pete Burling sa atter målgang, er America's Cup også en konkurranse i båtdesign, og det er ingen tvil om at new zealanederne har truffet både her og i lagets evne til å seile båten. Med unntak av seilas fem og seks da britene tok sine eneste seire i finalen, har i realiteten «Emirates Team New Zealand» vært uslåelige. Særlig i manøvrene har new zealenderne eksellert og selv om statistikken viser praktisk talt samme gjennomsnittsfart for båtene, sitter man igjen med inntrykket av at pokalforsvarerne hadde det beste verktøyet.

Nærmere seier enn noensinne

Teamleder Ben Ainslie har imidertid også all grunn til å være stolt av sitt eget lag, som vær nærmere å vinne America's Cup enn kanskje noen gang tidligere i historien. For første gang siden 1964 var en britisk båt i finalen og man må tilbake til tredveårene da britene vant en enkelt seilas om America's Cup, pokalen som skonnerten «America» vant i 1851 og som INEOS teamet nå hadde håpet å kunne ta tilbake til Royal Yacht Squadron og Cowes.

Feiring i dag, nye planer i morgen

Det hevdes at «Emirates Team New Zealand» og «INEOS Britannia» allerede skal ha gjort en hemmelig avtale om at laget som tapte finalen skal bli «Challenger og Record» for de 38. seilasene. Dersom dette stemmer er det de to finalistens om skal bestemme pokalens videre skjebne. Da er det minst tre saker som står sentrale. 1) valg av båttype, 2) valg av sted, og 3) tid for de neste cupseilaser. I tillegg er det knyttet spenning til om det blir offisielle seilaser i perioden mellom America's Cup, og om damer og ungdom også får sine America's Cup seilaser, noe som bidro til å løfte årets seilaser i Barcelona.